TKANIVOVÉ SOLI – ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

Hľadáte spôsob, ako sebe alebo svojim deťom doplniť chýbajúce minerály a zlepšiť tak imunitu alebo vyriešiť zdravotné problémy prirodzeným spôsobom? Potom by ste nemali vynechať tzv. tkanivové soli, ktoré môžete poznať aj pod názvom Schüsslerove soli (podľa Dr. Schüsslera, ich objaviteľa), bunkové soli, biominerály, minerálne soli alebo biochemické tkanivové soli. Áno, tieto názvy sú trochu mätúce, o to jednoduchšie sa však tieto látky používajú. Čo teda sú tkanivové soli, kedy a ako ich používať? Dozviete sa to v tomto článku.

ČO SÚ TKANIVOVÉ SOLI?

Tkanivové soliprírodné doplnky stravy s naozaj dlhou históriou. Prvé poznatky o nich publikoval ich objaviteľ Dr. Schüssler už v roku 1873. Ten určil 12 pre telo základných minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie (napríklad vápnik, horčík, železo a draslík). Postupne spracoval aj množstvo tzv. doplnkových minerálov, ktoré potrebujeme v oveľa menšom množstve, stále sú však na fungovanie nášho organizmu nevyhnutné. Sem patrí napríklad jód, zinok či selén. Na základe svojho výskumu potom ku každému minerálu priradil zoznam zdravotných problémov, ktoré vznikajú, keď daný minerál v tele chýba a je potrebné ho doplniť.

Ďalšou časťou jeho životnej práce bolo hľadanie spôsobu, ako tieto minerálne látky čo najlepšie spracovať, aby sa skutočne vstrebali do tela a boli maximálne využiteľné. Vo všeobecnosti sa totiž tieto anorganické prvky v našom organickom tele ukladajú ťažko a často sa vylučujú tráviacou sústavou bez toho, aby sa využili. Dr. Schüssler však vychádzal z faktu, že celé naše telo je zhlukom buniek, je teda potrebné vyživiť práve bunky, preto prírodné minerály riedil a hľadal riedenie zabezpečujúce maximálne preniknutie do buniek.

Vďaka jeho celoživotnému úsiliu vznikol unikátny systém doplnkov stravy, ktoré sú vďaka svojmu čisto prírodnému zloženiu vhodné a bezpečné pre tehotné či dojčiace ženy, deti, alergikov, skrátka pre každého. Vďaka skvelej vstrebateľnosti nemajú prakticky žiadne nežiaduce účinky a sú výborne tolerované.

 tkanove-soli

AKO SA LÍŠIA SCHÜSSLEROVE TKANIVOVÉ SOLI OD HOMEOPATIE?

Ako už bolo spomenuté, Dr. Schüssler vybrané minerály riedil, a to naozaj silno. Pri výrobe používal tzv. decimálne potencie, kde napríklad v potencii D6 nájdete 1 gram minerálu v 1 000 kg prídavnej látky. V tejto potencii minerál okamžite prestupuje cez sliznicu úst a prechádza takmer okamžite krvou do buniek. Keď urobíte laboratórny rozbor, v pastilke stále molekuly daného minerálu, napríklad železa, nájdete.

 

Homeopatiká sú oproti minerálom riedené oveľa viac, a to tak, že rozborom nenájdete jedinú molekulu. Ide o tzv. informačnú liečbu, pri ktorej pastilka obsahuje len informačný odtlačok použitej látky. Výber vhodných homeopatík z tisíc variantov je potom veľmi náročný proces, ktorý prináleží profesionálnemu homeopatovi s dlhoročnými skúsenosťami, a vyžaduje si dlhý rozhovor s klientom. Tkanivové soli si vo väčšine prípadov zvládne vybrať aj laik. Prípadnou zlou voľbou si navyše nemôže nijako ublížiť.

SCHÜSSLEROVE SOLI – POUŽITIE

Keďže základné minerály, napríklad horčík a vápnik, ovplyvňujú obrovské množstvo procesov, orgánov a stav nášho zdravia, je použitie týchto minerálov naozaj široké. Ak    s minerálmi začínate, odporúča sa vyberať si zo základných 12 druhov, ktoré môžete navzájom kombinovať. Doplnkové prvky je vhodné zaraďovať len vtedy, keď tieto základné minerály nestačia alebo pri niektorých špecifických zdravotných problémoch.     V závislosti od problému je vhodné vybrať si jeden až štyri druhy. Ak máte veľa problémov a podľa popisu máte pocit, že minerálov potrebujete viac, je dobré začať tým najnaliehavejším problémom.

Tkanivové soli sa používajú primárne pri fyzických ťažkostiach. Pri každom mineráli je v literatúre popísaný aj vplyv na psychiku a vznikajú aj štúdie, ktoré potvrdzujú napríklad pozitívny vplyv užívania magnézia pri úzkostiach, ale pri psychických problémoch sú skôr vnímané ako doplnok k inej hlavnej liečbe. Výnimkou sú psychické problémy vznikajúce na základe fyzického problému, ako je napríklad ochorenie centrálneho nervového systému. Vtedy môže dodávanie minerálov pomôcť vyživiť nervy a zlepšiť ich funkciu.

Tkanivové soli ako doplnky stravy nemôžu mať na balení alebo v popise na e-             shope uvedené žiadne účinky a zdravotné ťažkosti, pri ktorých je ich užívanie vhodné. My sme pre vás pripravili článok, v ktorom nájdete základné pôsobenie jednotlivých minerálov. V prípade komplikovanejších ťažkostí je potom ideálne poradiť sa s odborníkom na tkanivovú soľ.

AKO UŽÍVAŤ SCHÜSSLEROVE SOLI?

Tkanivové soli sú malé sladkasté pastilky, ktoré sa vstrebávajú v ústach. Ideálne je pomaly ich vycmúľať bez hryzenia, aby mal obsiahnutý minerál dostatok času na vstrebanie. Jednotlivé druhy možno navzájom ľubovoľne kombinovať; pri niektorých problémoch je kombinácia viacerých druhov dokonca nevyhnutná. Pre malé deti alebo ľudí, ktorí majú problém pastilku vycmúľať, je najlepšou voľbou pastilku rozdrviť alebo zaliať trochou horúcej vody a po vychladnutí vypiť alebo podať na lyžičke.

Ak užívate viac druhov, je potrebné vycmúľať každý druh zvlášť s odstupom aspoň niekoľkých minút, najlepšie sa totiž vstrebávajú samostatne. Rovnako sa neodporúča cmúľať ich  hneď po jedle, medzi jedlom a užitím tkanivových solí je potrebné vypiť aspoň pohár vody. Je dôležité, aby v ústach neostali zvyšky jedla a minerál sa tak mohol čo najlepšie vstrebať. Z tohto dôvodu sa teda neodporúča užívať ich bezprostredne po vyčistení úst alebo po pálivom jedle.

Množstvo užívaných pastiliek sa líši podľa výrobcu. Slovenské tkanivové soli, ktoré nájdete v našom e-shope, majú dvakrát väčšie pastilky ako iné značky na našom trhu, ktoré vyrábajú veľmi malé pastilky. Dávkovanie je preto polovičné. Vo všeobecnosti platí, že pri dlhodobých problémoch (akné, štiepiace sa vlasy, problémy s kĺbmi...) sa užívajú 2 až 4 pastilky denne. Naopak, pri akútnych ťažkostiach, ako napríklad angína, hnačka, zápal a pod., je možné užívať jednu dávku každých 15 minút.

Rovnako tak sa líši aj dĺžka užívania. Ak vás trápia kĺby, budete minerály užívať mesiace alebo roky. Pri nádche či hnačke postačí pár dní.