Aký je rozdiel medzi homeopatikami a tkanivovými (Schüsslerovými) soľami?

Jednou z najčastejších otázok v našej poradni je práve otázka, aký je rozdiel medzi homeopatikami a Schüsslerovými soľami, ako sa líši ich užívanie a či sa môžu vzájomne kombinovať. Keďže som absolvovala trojročný kurz klasickej homeopatie a zároveň kurz Schüsslerových solí, s ktorými mám viac ako desaťročné praktické skúsenosti, pokúsim sa v tomto článku na túto otázku odpovedať.

Ako sa homeopatia líši od Schüsslerových solí?

Homeopatia a Schüsslerove soli dve odlišné formy alternatívnej medicíny. Homeopatia sa zameriava na liečbu rôznych ochorení (psychických a fyzických) veľmi malými dávkami prírodných látok, ktoré by za normálnych okolností vyvolali príznaky podobné ako samotné ochorenie. Homeopatiká sú vo všeobecnosti založené na princípe „podobné sa lieči podobným“ a lekár homeopat by mal predpísať špecifické homeopatikum na základe celkového obrazu pacienta vrátane jeho fyziologických, psychologických a emocionálnych charakteristík.

V praxi to znamená, že pri chronických ochoreniach s vami homeopat urobí veľmi podrobný pohovor – zvyčajne trvá hodinu alebo až dve. Na základe tohto rozhovoru vyberie homeopatikum, ktoré pokrýva vaše psychické aj fyzické symptómy. Dávkovanie je veľmi individuálne, niekedy stačí jedna dávka, inokedy možno guľôčka denne, ale vo všeobecnosti ide o veľmi malé dávky. V prípade akútnych problémov trvá rozhovor a výber homeopatického lieku, samozrejme, oveľa kratšie a líši sa aj dávkovanie.

Na akútnych problémoch si môžeme ukázať aj výber lieku. Napríklad Arsenicum (teda liek z arzénu) je v podstate liek z jedu, ktorý spôsobuje hnačku, vracanie a strach o zdravie. Homeopatikum z arzénu sa potom používa práve na tie stavy, ktoré arzén vyvolá u zdravého človeka, teda hlavne pri otravách a črevných virózach.

 homeopatikaSchüsslerove soli, známe aj ako biochemické soli alebo tkanivové soli, sú rovnako alternatívnou „medicínou“ –  v ČR (SR?) sú zaradené medzi doplnky stravy. Ich výber často zvládne aj laik. Tento typ terapie sa zameriava na dopĺňanie minerálnych látok a stopových prvkov v tele malými dávkami minerálnych solí, ako je napríklad vápnik, horčík, draslík a iné. Schüsslerove soli sa používajú na obnovenie rovnováhy v organizme, podporu zdravého trávenia, posilnenie imunitného systému a na zmiernenie rôznych ďalších príznakov a problémov. Môžu mať pozitívny vplyv aj na niektoré psychické stavy (napríklad vyčerpanie a únavu), najčastejšie sa  však používajú pri fyzických ťažkostiach.

Hlavný rozdiel medzi homeopatiou a Schüsslerovými soľami spočíva v tom, že homeopatia sa zameriava na liečbu pomocou malých dávok prírodných látok (homeopatiká môžu byť vyrobené z rastlín, živočíchov a minerálov), zatiaľ čo Schüsslerove soli sa zameriavajú len na dopĺňanie minerálov v tele. Pokiaľ ide o výrobu týchto produktov, homeopatiká sú podstatne viac zriedené a reálne obsahujú len informáciu, nie molekuly použitej látky. Tkanivové soli, naopak, obsahujú molekuly látky (napríklad horčíka) a priamo ich dopĺňajú do tela.

Ako dlho sa užívajú homeopatiká a ako dlho Schüsslerove soli?

Dĺžka užívania homeopatík a Schüsslerových solí závisí od mnohých faktorov, napríklad od celkového zdravotného stavu, charakteru ochorenia, veku pacienta či ďalších individuálnych faktorov. V tomto sa obe metódy zhodujú.

V prípade homeopatie závisí dĺžka užívania od závažnosti ochorenia a celkového stavu pacienta. V niektorých prípadoch sa homeopatiká môžu používať krátkodobo, napríklad pri akútnom ochorení ide dokonca aj len o jednorazové užitie, alebo niekoľko týždňov či mesiacov pri chronických problémoch. V niektorých prípadoch môže byť homeopatická liečba trvalá a pacienti môžu homeopatiká užívať mnoho rokov ako súčasť svojho liečebného plánu. V tomto prípade sa však užíva napríklad jedna dávka mesačne, určite si teda nepredstavujte, že v takomto prípade sa užívajú napríklad 3x denne.

 Aj dĺžka užívania Schüsslerových solí sa môže líšiť v závislosti od individuálnych faktorov. Väčšinou sa odporúča užívať soli niekoľko týždňov alebo mesiacov, ale v niektorých prípadoch sa môžu užívať aj dlhšie. Väčšina ľudí užíva Schüsslerove soli ako dlhodobú terapiu na udržanie rovnováhy organizmu a podporu celkového zdravia. Napríklad v prípade akútneho zápalu stredného ucha sa užívajú niekoľko dní, zatiaľ čo pri bolestiach kĺbov alebo skolióze je vhodné užívať ich aj niekoľko rokov.

Až na veľmi výnimočné prípady sa pri homeopatii volí vždy len jedno homeopatikum. Pri tkanivových soliach je možné navzájom ich ľubovoľne kombinovať a niekedy je to na dosiahnutie maximálneho efektu dokonca nevyhnutné.

Môžem obe metódy kombinovať?

Vo svojej praxi som spoznala mnoho homeopatov a odborníkov na tkanivové soli, a tak môžem povedať, že hoci viem, že existujú aj protichodné názory, drvivá väčšina z nich tieto dve metódy používa súčasne a nepovažuje ich za vzájomne rušivé alebo akokoľvek nevhodné, ale naopak, za metódy, ktoré sa dobre dopĺňajú.

Autorka článku: Mgr. Iveta Polívková (majiteľka e-shopu)