Aký minerál vybrať?

Calcarea fluorica:

Reguluje tvorbu keratínu, udržiava pružnosť všetkých častí tela. Podporuje pružnosť, elasticitu, pohyblivosť - kĺbov, šliach, kože, ciev. Základ pre športovcov. Veľmi vhodná aj v tehotenstve a po pôrode, kedy sa telo rýchlo napína a potom zase zmenšuje - prevencia strií.

Na kŕčové žily, hemoroidy, mozole, drsnú praskajúce kožu (hlavne päty), hypermobilitu či, naopak, zlú hybnosť kĺbov, natiahnutie väzov a šliach. Na tenisový lakeť, kostné výrastky, spadnutú klenbu nohy. 

Vytvára zubnú sklovinu, pôsobí preventívne proti tvorbe zubného kazu, pomáha pri obnažených krčkoch, slabej a popraskanej sklovine.

Pôsobí ako lifting tváre, vyhladzuje jemné vrásky.

Calcarea phosphorica:

Vápnik je dôležitý na tvorbu pevných kostí a zubov. Podporuje hojenie zlomenín, lieči osteoporózu, rachitídu, rastové bolesti, pomáha rozpúšťať kalcifikáty. Uľavuje pri artritíde, keď kĺby bolia pri zmenách počasia.

Základná soľ v období tehotenstva a dojčenia, kedy je zvýšená spotreba vápnika. Tiež je veľmi vhodná pri prerezávaní zúbkov a v obdobiach, keď dieťa rýchlo rastie.

Pomáha pri nechutenstve, nežiaducom chudnutí, u detí, ktoré neprospievajú.

Nedostatok spôsobuje hyperaktivitu u detí a bolesti hlavy z duševnej námahy.

Podporuje krvotvorbu v kostnej dreni.

Nedostatok sa prejavuje kŕčmi kostrového svalstva, uľaví sa vám teda, ak trpíte napríklad nočnými kŕčmi v nohách - opäť veľmi vhodné v tehotenstve a pri vysokej fyzickej námahe.

Preventívne doplnenie vápnika pri ťažkostiach ako je alergia na mlieko, ABKM.

Calcarea sulphurica:

Biochemický čistič celého tela. Podporuje obranyschopnosť slizníc. Pomáha zastaviť tvorbu hnisu - pri mokvajúcich nehojacich sa ranách, herpese, hnisavom akné, vredoch predkolenia. Problémy dutiny ústnej - paradentóza, krvácanie ďasien, afty. Krusty vo vlasoch, aj u dojčiat. Podporuje slabú imunitu. Posilňuje sliznice pri častých zápaloch močových ciest. Pomáha pri funkčnej sterilite (u žien aj mužov, keď sú všetky vyšetrenia v poriadku, napriek tomu sa nedarí otehotnieť).

Všeobecné informácie o účinku medi:

Meď je prirodzený antioxidant, pomáha pri chronických zápaloch, artritíde, ateroskleróze. Minerál na vysoký cholesterol. Pomáha pri kŕčoch nervového pôvodu, pri epilepsii, Parkinsonovej chorobe, depresii. Tiež pri osteoporóze, zvýšenom histamíne. Podporuje vstrebávanie železa pri anémii.

Ferrum phosphoricum:

Podporuje imunitu pri častých infekciách. Je veľmi vhodný ako prevencia ochorení napríklad u detí, ktoré nastupujú do materskej škôlky či školy, seniorov a ľudí s oslabenou imunitou. Pomáha v začiatku zápalu a pri začínajúcej infekcii, kedy je možné podávať ho aj po 15 minútach. Teda vždy, keď začína viróza, angína, zápal uší, akútny zápal močových ciest, gastritída, bolestivý kašeľ.

Veľmi vhodné doplnenie železa pre vegánov a vegetariánov. Tiež pri anémii napríklad v tehotenstve či pri silnej menštruácii.

Pomáha pri zvracaní, vrátane zvracania v tehotenstve (tehotenská nevoľnosť).

Pomáha pri únavovom syndróme, chronickej únave a nízkom tlaku.

Zastavuje krvácanie, hodí sa po operáciách, pri popáleninách, ale aj pri ťažkom pôrode.

Chróm:

Chróm spolu s Nat Phos obmedzuje chuť na sladké. Zabraňuje ukladaniu podkožného tuku a napomáha pri chudnutí. Chróm sa používa pri diabete II. typu. Tiež pri strese a ak vás trápi nadváha zo stresu. Pomáha pri žlčových kameňoch.

Jód:

Iodum pomáha pri poruchách štítnej žľazy (opuch, struma, autoimunitný zápal, hypofunkcia aj hyperfunkcia, cysty). Je dôležitý pri dojčení. Význam má aj pre zdravie pŕs, vaječníkov a prostaty. Nedostatok jódu je veľmi častý, keďže množstvo jódu v pôde sa dôsledkom erózie za posledných 30 rokov znížilo o 50 %.

Kalium muriaticum:

Dôležité pre sliznice dýchacích ciest, pomáha pri ORL zápaloch, angínach, otitídach, opuchoch slizníc, opakovaných virózach. Podávame spolu alebo po Ferrum phosphoricum, a to v čase, keď sa tvorí hustý biely hlien. Prírodný prostriedok na vykašliavanie, zmierňuje zahlienenie.

Reguluje hustotu krvi, pomáha pri poruchách zrážanlivosti, znižuje riziko embólie po operáciách.

Pomáha vylúčiť chemické jedy z tela - vhodná prevencia nežiaducich účinkov očkovania.

Reguluje tvorbu elastínu, kolagénu, fibrínu - vhodná napr. pri cystickej fibróze, fibróznych myómoch, kožných výrastkoch (bradavice, molusky), pri zrastoch a je prevenciou keloidných jaziev, napríklad po popálení.

Podpora pri epilepsii.

Podporuje fungovanie žliaz - mliečnej žľazy.

Kalium phosphoricum:

Základný minerál pre nervy, mozog a energiu. Na únavu a vyčerpanosť. Podporuje koncentráciu a pamäť. Vhodný pre študentov v skúškovom období, ale aj pre unavené a podráždené mamičky na materskej dovolenke.

Veľmi vhodná pre seniorov, navracia im vitalitu a psychickú pohodu.

Zmierňuje hyperaktivitu u detí, veľmi vhodná aj pre tzv. dráždivé bábätká, ktoré sú veľmi uplakané, zle spia. Nemôžu spať zo silných zážitkov.

Proti nervozite, podráždenosti, poruchám pamäti, depresii, nespavosti, hyperaktívnej mysli (keď pri zaspávaní nie je možné zastaviť tok myšlienok a zaspať).

Ochorenie nervovej sústavy (Alzheimer, starecká demencia, ale aj iné)

Navracia vitalitu a životnú silu pri rýchlych intenzívnych stavoch, preto je jej použitie vhodné pri vysokej horúčke nad 39 °C, septických stavoch, po ťažkom pôrode, ale aj pri dlhodobých vážnych chorobách, ako je rakovina.

Kalium sulphuricum:

Základný minerál na obnovu kože. Pomáha pri chronických zápaloch kože, olupovaní, tvorbe šupín, seborei, lupienke, dlohodobom akné, šupinovitých ekzémoch, pigmentových škvrnách. 

Dôležitá pre vnútrobunkovú oxidáciu a detoxikáciu. Pomáha pri chronických zápaloch, kedy sa tvorí zelenožltý lepkavý hlien či výtok.

Pomáha pri poruchách trávenia, reguluje metabolizmus tukov.

Odstraňuje svalovú horúčku. Veľmi vhodná po náročných športových výkonoch.

Nedostatok môže spôsobovať aj astmu.

Nedostatok sa na tele prejavuje ako poruchy pigmentu – škvrny, pehy a olupovanie kože.

Magnesia phosphorica:

Dôležitá soľ na relaxáciu svalov a nervov, pomáha pri nervovom vypätí, na nespavosť (je to taký prírodní liek na spanie), neurózu. Pomáha pri kŕčoch hladkej svaloviny a kolikových bolestiach. Horčík je teda vhodný na menštruačné bolesti, na migrénu, ľadvinovú či žlčníkovú koliku a pod. Tiež je možné použiť ho pri bolestivej plynatosti, na syndróm nepokojných nôh či pri prejedaní sa zo stresu. Zvyšuje svalový výkon pri športe a posilňuje slabé srdce, pomáha pri hypertenzii.

Horčík pre tehotné ženy - v tehotenstve je horčík veľmi vhodný posledné dva mesiace pred pôrodom ako príprava na efektívne kontrakcie. Zároveň zmierňuje "poslíčkov".

Nedostatok sa prejavuje červenými lícami (nie sú horúce na dotyk), nepokojom a zvýšenou chuťou na horkú čokoládu. Tiež môžu byť červené fľaky na krku z trémy.

Mangán:

Antioxidant, ktorý pomáha pri diabete, ateroskleróze, reumatoidnej artritíde, regenerácii chrupaviek, nedostatku železa, nedostatočnej tvorbe energie, lámavosti a krehkosti kostí, epilepsii.

Dôležitý pre duševné zdravie (počiatočná schizofrénia, agresivita, halucinácie, poruchy koncentrácie a motoriky).

Natrium muriaticum:

Zabezpečuje hydratáciu buniek, pomáha pri dehydratácii. Pri vysokom krvnom tlaku, vysychaní kĺbov a platničiek, glaukóme, suchých očiach, suchej koži, vodnatom sekréte z nosa, tečúcich slzách, suchu v ústach (časté ťažkosti hlavne u mužov, ktorí nepijú dostatok vody, ale hlavne pivo, kávu a pod.). Chronické problémy vedľajších nosných dutín. Slané alebo vodnaté nadmerné potenie, potenie v klimaktériu, ale i pri neschopnosti potiť sa. Podporuje činnosť ľadvín, pri polyúrii i zadržiavaní vody v tele. Časté močenie u žien, ktoré síce pijú, ale sú ako „prietokáč“ – vodu v sebe neudržia. Pomáha pri akútnom vodnatom zvracaní a hnačke. Pri alergii a vodnatej sennej nádche. Na psychickej úrovni pomáha pri plačlivosti, smútku, depresii, neschopnosti sa vyplakať. Odstraňuje únavu u ľudí, ktorí sa už budia unavení, spánok ich neosviežuje.

Často zväčšené póry, opuchy okolo očí, výrazná ryha medzi nosom a ústami, zvýšená chuť na slané. Nechuť piť alebo naopak veľký smäd.

Natrium phosphoricum:

Udržuje rovnováhu pH, pomáha pri prekyslení organizmu zapríčinenom stresom a nevhodnou stravou. Upravuje trávenie – zvýšená kyslosť žalúdka, pálenie záhy, vredy, kyslé zvracanie alebo kyslo páchnuca stolica, plynatosť. Sklon k mykózam, kvasinkovým infekciám, candidóze. Podporuje činnosť ľadvín. Odkyslenie zlepšuje vylučovanie žlče a funkciu pečene, pomáha tak pri zvýšenej hladine cholesterolu a triglyceridov, pri ateroskleróze. Základný prostriedok na detoxikácii lymfy, pri stagnácii lymfy.

Pomáha pri chudnutí, obmedzuje chuť na sladké.

Odkyslenie je nutné u onkologických pacientov i ako prevencia remisie.

Pomáha pri vylučovaní kyseliny močovej – prevencia dny a artrózy.

Skvelé na silne sa mastiace vlasy a mastnú pleť. Rozšírené póry, lesklá t-zóna, akné, čierne bodky.

Natrium sulphuricum:

Detoxikuje pečeň, črevá a lymfatický systém. Podporuje činnosť hrubého čreva a žlče. Použitie pri chorobách pečene (hepatitída, mononukleóza, žlčové kamene), pri poškodení pečene toxínmi, liekmi, antikoncepciou a alkoholom.

Zbavuje telo prebytočnej vody – opuchy celého tela, ascites, náhle priberanie na váhe.

Podporuje tvorbu inzulínu.

Pomáha pri astme, alergii, vírusových ochoreniach, chronickom kašli, Bercových vredoch, migréne.

Spolu s Nat Phos sa používa na dnu a artritídu.

Užíva sa pri potravinovej intolerancii, Crohnovej chorobe, ulceróznej kolitíde, na chronické hnačky.

Vynikajúci na liečbu svrbiacich ekzémov, najčastejšie v kombinácii s ďalším minerálom.

Pomáha pri chudnutí a proti celulitíde.

Selén:

Selén je dôležitý antioxidant na detoxikáciu a ochranu pečene pri chronických zápaloch, poruchách látkovej výmeny a intoxikácii ťažkými kovmi. Prevencia a podporná liečba rakoviny. Podpora imunity pri vírusových chorobách, chorobách štítnej žľazy. Ochrana pri diabete I. a II. typu.

Silicea:

Kremík je súčasťou spojivových tkanív, kostí, kože, vlasov, nechtov, kĺbových chrupaviek, platničiek a nervových obalov. Poskytuje im pevnosť a pružnosť. Jeho nedostatok sa prejavuje slabými, riedkymi, lámavými či rozstrapkanými vlasmi, štiepiacimi sa a lámavými nechtami. Krehkosť kapilár – praskanie žiliek či praskanie kŕčových žíl, tvorba modrín.

Napomáha vyhnisaniu cudzieho telesa a pri zarastaní nechtov.  Podporuje vyčistenie a vyhnisanie uzavretých ložísk, abscesov, tiež sa používa pri hnisavej angíne a zápaloch.

Čistí organizmus po očkovaní.

Je výborný na ten typ atopického ekzému, kedy je koža extrémne citlivá a jemná (reaguje na tkaniny, pracie prostriedky…).

Má ochrannú funkciu nervových obalov. Použitie pri precitlivenosti, podráždenosti.

Pomáha pri silne zapáchajúcom potení.

Udržiava zdravú kožu, vlasy, nechty, vyhladzuje vrásky.

Zinok:

Nedostatok zinku je v našej populácii veľmi častý, obzvlášť u starších ľudí. Hlavné oblasti použitia sú: oslabená imunita (chronické vírusové bradavice, chronické infekcie dýchacích ciest, opakované opary, afty…).

Často sa nedostatok zinku prejavuje na vlasoch, nechtoch a koži – vypadávanie vlasov, pomalý rast nechtov, fľaky na nechtoch, slabé a lámavé vlasy. Problémy na koži - akné, ekzémy, psoriáza, chronické zápaly a pod.

Ďalej chronické ťažkosti tráviaceho traktu – chronická hnačka u detí, Crohnova choroba…

Nedostatok sa tiež prejavuje zväčšením a zápalom prostaty.

Poslednou častou oblastí, kde sa deficit zinku prejavuje, je zrak – sivý zákal, šeroslepota, degeneratívne zmeny na sietnici, zhoršené videnie v tme.