Bolesť čeľuste - čo mi pomohlo?

Už viac ako dva roky ma trápia bolesti temporomandibulárneho kĺbu, a pretože viem, že tento problém trápi čoraz viac ľudí a informácií o liečbe je veľmi málo, rozhodla som o svojich skúsenostiach, poznatkoch a problémoch napísať tento veľmi osobný článok. Keď sa tieto moje problémy objavili, sama som podobné informácie na internete hľadala márne a lekár mi veľa riešení neponúkol. Napokon som mnohé dôležité informácie našla na zahraničných weboch. Pri čítaní majte, prosím, na pamäti, že nie som lekár a ide len o moje skúsenosti s danými terapiami alebo doplnkami stravy.

Bolesť čeľuste z krčnej chrbtice zložitý začiatok

Ako sa to všetko začalo? Jedného dňa som pocítila obrovskú bolesť zuba v hornej čeľusti , ktorú aj zubár vyhodnotil ako akútny zápal. Bolesť išla doslova do celej hlavy. Lenže ani po odstránení nervu a vyčistení kanálikov táto hrozná bolesť úplne nezmizla. Naopak. O štrnásť dní ma začal rovnako ukrutne bolieť zub na opačnej strane, tiež hore. Ani tam nebola liečba úspešná, naopak, bolesti sa extrémne stupňovali. Nemohla som jesť, piť, smiať sa, spať (keď som si ľahla, bola bolesť naozaj neznesiteľná a mala som pocit, že mi praskne hlava). Cítila som veľký tlak v dutinách tváre a aj kýchnutie alebo zasmrkanie prinášalo ďalšiu bolesť. Podľa ORL boli však moje dutiny úplne čisté a v poriadku. Postupne došlo k podráždeniu trojklaného nervu a začalo mi trhať svalmi na tvári, tvár ma pálila, občas som mala pocit, akoby mi horela, brnela. Po dôkladnom vyšetrení na neurológii mi však bolo povedané, že nejde o zápal trojklaného nervu, že je podráždený pravdepodobne po zubárskom zákroku a bolesť treba riešiť u zubára. Na stomatochirurgii mi následne našli v čeľusti nezhubný útvar, ani jeho vyoperovanie však nepomohlo. Lieky na bolesť nezaberali, nemala som určenú správnu diagnózu, lekári si ma pohadzovali ako horúci zemiak a ja som naďalej trpela extrémnymi bolesťami. Bola som taká vystresovaná, že sa k mojim problémom pridala nespavosť, úzkosti, ale o tom až nabudúce.

bolest celisti

Až keď som sa u stomatochirurga od zúfalstva rozplakala, poslal ma do Prahy do fakultnej nemocnice, kde funguje poradňa tvárových bolestí. Žiadne degeneratívne zmeny, teda napríklad artróza čeľustného kĺbu alebo zápal čeľuste, sa na zubnom röntgene  neukázali a ani tu si nebol lekár diagnózou istý, navrhol však riešiť moje bolesti tak, ako keby boli z čeľustného kĺbu s tým, že o mesiac uvidíme, či nastane nejaký posun. Pri vyšetrení totiž zistil, že nemám zníženú hybnosť kĺbu, síce cítim bolesť, ale ústa otvorím „v norme “. Pamätám si, že som sa lekára pýtala, či nemôžu tieto bolesti súvisieť so stuhnutou krčnou chrbticou, s ktorou mám problém roky, a či by nebolo dobré skúsiť nejaké rehabilitácie, čo však úplne zamietol (neskôr v článku zistíte, že aj tento odborník sa mýlil)! Po 5 mesiacoch som konečne mala aspoň nádej, že sme zistili zdroj bolesti a veci sa konečne pohnú správnym smerom.

Vyrobili mi dlahu na čeľusť, ktorá ju odľahčila a vďaka ktorej som zistila, že trpím bruxizmom (zatínaním zubov). Väčšina ľudí o tom, že v noci škrípe zubmi, vie, pretože ich na to upozorní rodina. Ja zubmi neškrípem, ja ich v hlbokom spánku len zatínam, čo však počuť nie je. Až s dlahou som si uvedomila, ako často ju „hryziem“, a to dokonca aj cez deň. Keď som napätá alebo napríklad aj keď sa sústreďujem, cvičím a chcem podať výkon, v týchto všetkých situáciách som zistila, že zatínam svaly okolo čeľuste. Dlaha ma najhorších bolestí zbavila takmer okamžite. Ďalej sa však môj stav nelepšil, stále mi trhalo tvárou, jedla som len kašičky, hrýzť bolo nemožné a bolesť, hoci už nie až taká krutá, ma sprevádzala doslova 24/7. Na kontrole mi lekár povedal, že mi už nemá čo ponúknuť. Po pár dňoch depky som sa zdvihla a začala hľadať riešenie na vlastnú päsť.

Syndróm TMJ čo mi zabralo?

Mojou oficiálnou diagnózou sa teda stal syndróm TMJ (syndróm temporomandibulárneho kĺbu), čo je súhrn rôznych porúch čeľustného kĺbu, charakterizovaný bolesťou a dysfunkciou žuvacieho aparátu. Ako som už napísala, klasická medicína mi už nemala čo ponúknuť – okrem dlahy (s tou spím doteraz), liekov na bolesť, ktoré však na kĺby skrátka veľmi nefungujú, a tekutej stravy. Pokiaľ by som mala na kĺbe opuch a vyložene zápalové zmeny, dalo by sa uvažovať o obstreku, vo veľmi ťažkých prípadoch sa robí aj výmena čeľuste. Lenže práve čeľusť je natoľko komplikovaná, že jej výmena nie je ako napríklad výmena kolenného kĺbu. Funkcia čeľuste je len ťažko nahraditeľná a výsledok operácie dosť neistý, preto sa k nej pristupuje naozaj len veľmi výnimočne. Čo všetko som teda za tie dva roky, keď som už poznala svoju diagnózu, urobila? Ako som už písala, pátrala som predovšetkým v zahraničí, pretože v ČR v tom čase takmer žiadne informácie neboli.

KRANIOSAKRÁLNA TERAPIA

Kraniosakrálna terapia pre mňa bola v tom čase úplnou novinkou, ale v zahraničných diskusiách sa o nej hovorilo ako o takmer zázračnej. V tom čase by som vyskúšala čokoľvek, takže som ani nepátrala po tom, čo tento podivný názov znamená, ale po zistení, že kraniosakrálnu terapiu ponúkajú len 30 km odo mňa, som sa na ňu rovno objednala. Celý proces trval vyše hodiny, terapeutka cezo mňa dala deku a len zľahka mi prikladala ruke na rôzne časti tela vrátane miest na lebke (latinsky cranium, odtiaľ teda pochádza názov terapie). Priznám sa, že racionálna časť môjho ja doteraz nechápe, ako terapia funguje, faktom však je, že v niektorých štátoch je bežne ponúkaná ako súčasť fyzioterapie. Po prvom ošetrení som dva dni bola ako po mega dávke Diazepamu. Bola som neskutočne ospalá, unavená, ale taká pokojná ako už dávno nie. Pocítila som obrovskú úľavu. Po druhom ošetrení som bola dva dni bez bolesti. Bolo to ako zázrak a aj keď sa bolesti postupne vrátili, odvtedy už nikdy neboli také silné. Navyše mi táto skúsenosť vliala do žíl optimizmus a ja som pokračovala v hľadaní ďalších metód, ktoré by mi pomohli. V kraniosakrálnej terapii som pokračovala.

bolest.krcni.patere

DOPLNKY STRAVY

Vďaka svojej práci som, samozrejme, od začiatku vyskúšala mnoho doplnkov stravy, avšak bez väčšieho efektu. Keďže ma mesiace všetci lekári presviedčali, že bolesť je spôsobená zápalom v zube, užívala som ďalšie a ďalšie protizápalové výživové doplnky, čo pochopiteľne nikam neviedlo. Po zistení, že bolesť pochádza z čeľustného kĺbu, som doplnky zmenila a po ďalšom zistení (k tomu sa ešte len dostaneme), že bolesť je spôsobná zatuhnutými, skrátenými a preťaženými svalmi, väzmi a fasciami som sa konečne dopracovala k zisteniu, čo je potrebné užívať. Môžem povedať, že táto kombinácia mi konečne priniesla úľavu a keď som v prvých mesiacoch napríklad išla mimo domova a zabudla si čo i len jeden deň pastilky vziať, bolesť sa hneď zhoršila. Užívala som (a stále užívam, hoci už nie v takom množstve) tieto tkanivové soli:

Magnesium Phosphoricum (horčík) a Calcarea Phosphorica (vápnik) – spoločne uvoľňujú hladké aj priečne pruhované svalstvo, ktoré je napäté, skrátené, boľavé. Pomáhajú s väčším uvoľnením v noci, pokojnejším spánkom. Uvoľňujú aj nervový systém. Sú vhodné na obnovenie správnej funkcie svalov a kĺbov.

Calcarea Fluorica (ďalšia zlúčenina vápnika) – tvorí povrch kĺbových puzdier, povrch svalov (fascie), dopomáha k pružnosti, vyššej hybnosti, je dôležitá pre pružnosť skrátených väzov, zvyšuje rozsah pohybu.

Dopustiť nedám ani na Ashwaghandu, bylinku, ktorá uvoľňuje telo aj myseľ, čínska medicína ju odporúča aj na uvoľnenie stuhnutých svalov, kĺbov a boľavého chrbta.

FYZIOTERAPIA A TEJPOVANIE

Hoci lekár fyzioterapiu zavrhol a označil za zbytočnú, zahraniční diskutujúci si ju pochvaľovali. Neurologička mi navyše rehabilitácie celkom ochotne predpísala. Fyzioterapeutka „cez poisťovňu“ , bohužiaľ, nemala veľké skúsenosti s čeľusťou, respektíve sa vrhla do narovnávania celého chrbta a predovšetkým krčnej chrbtice a ja som si začala všímať, aký veľký vplyv má krčná chrbtica na bolesť. Dnes som už presvedčená o tom, že moje bolesti čeľustného kĺbu sú primárne spôsobené krčnou chrbticou, kde som mala posun stavca a veľmi stiahnuté svaly a doteraz, keď cítim bolesť tváre a hlavy, tak ju riešim predovšetkým rozmasírovaním a nahriatím krčnej chrbtice, čo mi vždy uľaví aj od bolesti hlavy a tváre. Mimochodom, na domáce masírovanie odporúčam túto vecičku.

Keď som absolvovala fyzioterapiu cez poisťovňu, zistila som, že vo vedľajšom meste je veľmi schopná fyzioterapeutka, ktorá vie pracovať aj s čeľusťou. Tá ma naučila nové naťahovacie cviky na uvoľnenie tváre a zohnala mi aj špeciálne tejpy na čeľusť, vďaka ktorým som postupne zase začala jesť aj tuhé jedlo (teraz už jem takmer všetko a bez tejpov, ale na začiatku mi pri jedení naozaj veľmi pomohli).

DRY NEEDLING

Bolesť čeľuste postupne poľavovala, ale podráždený trojklaný nerv, hlavne časť vedúca k oku, zostával. Oko mi slzilo, trhalo mi ním, tvár mi brnela. Nebolo to neznesiteľné a nedialo sa to stále, ale vracalo sa to. Vyskúšala som teda ďalšiu metódu odporúčanú v zahraničí, metódu dry needling (slovensky metóda suchej ihly). Dá sa povedať, že ide o modernú akupunktúru. Lekár (neurológ) mi napichal na hlave (a najviac na krku!) tzv. trigger pointy, teda miesta, kde je sval stuhnutý. Ide o uzlíky, z ktorých vystreľuje bolesť. K tomu napichal aj body pozdĺž nervu s tým, že by sa mal približne za 3 týždne upokojiť. Zafungovalo to perfektne a mrzí ma, že som k tomuto lekárovi nešla skôr, pretože ťažkosti tohto typu naozaj úplne ustali.

SUCHÉ TEPLO

Dlho som bola nesprávne liečená na zápaly zubov, preto mi bolo neustále odporúčané ľadovať a ľadovať, rovnako tak aj po operácii na stomatochirurgii. Obávam sa, že práve toto ľadovanie dopomohlo k ešte väčšiemu stiahnutiu svalov na tvári a k väčšiemu rozvoju bolestí. Keď mi lekár aj fyzioterapeutka povedali, že mám kĺb nahrievať, mala som strach urobiť to. Ale keďže v mojom prípade ide naozaj o stuhnuté a boľavé svaly v napätí, nahrievací vankúšik funguje.

Na záver

Okrem vyššie uvedenej metódy som ešte čítala o veľmi pozitívnej skúsenosti s domácimi prístrojmi TENS (púšťanie prúdu do zatuhnutých svalov na tvári, krku a hlavne do trapézov). Sama som si tento prístroj zatiaľ nezaobstarala. Aktuálne pokračujem v užívaní vyššie uvedených doplnkov stravy, naťahujem sa, cvičím podľa fyzioterapie. Väčšinu času už žiadnu bolesť nevnímam, ak hryziem tvrdšie jedlo, cítim hlavne stuhnutosť čeľustného kĺbu a prípadne ma potom trochu potrápi tupá bolesť čeľuste, ale nie je to nič, na čo by som musela brať lieky. Musím si dávať pozor hlavne na to, aby som príliš dlho nesedela pri PC, nezdvíhala ramená, nebola v strese a stuhnutá. Keď som v strese, ťažkosti sa zhoršujú a hneď viem, že musím ubrať. Celkovo bol však lekár mojím stavom veľmi pozitívne prekvapený a na kontroly už nechodím. Všetkým, ktorých postihli rovnaké bolesti čeľuste, prajem, aby našli kombináciu metód, ktorá im prinesie rýchlu a účinnú úľavu!