HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA (HIT) – AKO MOŽU POMÔCŤ SCHÜSSLEROVE SOLI?

Histamínová intolerancia, známa aj pod skratkou HIT, je doslova „chorobou“ dnešnej doby, ktorá sa môže prejaviť v akomkoľvek veku. Podstata HIT spočíva v tom, že sa v tele hromadí viac histamínu, ako je telo schopné odbúrať, a stáva sa tak doslova biologickým jedom, ktorý spôsobuje veľmi širokú škálu problémov. HIT nie je liečiteľná bežnou medicínou, základom je dodržiavanie nízkohistamínovej diéty. Podľa mojich skúseností však môžu výrazne pomôcť aj Schüsslerove soli. Keďže HIT máme v rodine, táto téma je mi veľmi blízka, a preto by som vám chcela odovzdať svoje poznatky o tom, aké tkanivové soli môžete pri histamínovej intolerancii vyskúšať.

ČO JE HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA?

Ako už bolo spomenuté, podstata HIT spočíva v tom, že naše telo prijíma a vytvára viac histamínu, ako dokáže samo odbúrať. Keďže ide o pomerne nový problém, medicína si nie je istá mnohými otázkami týkajúcimi sa tejto intolerancie a nemôže poskytnúť všetky odpovede.

Pravdepodobné príčiny sú:

  1. Nadmerný príjem vysokohistamínových potravín – alkohol, čokoláda, údeniny, zrejúce potraviny, droždie, paradajky atď.
  2. Nadprodukcia histamínu vlastným telom napríklad pri alergických reakciách, bakteriálnych infekciách či strese.
  3. Nedostatok enzýmu diamínooxidázy (DAO) v tele. Diamínooxidáza je enzým, ktorý odbúrava histamín.
  4. Vplyv liečiv – na spracovanie histamínu v tele majú vplyv stovky liekov, napríklad antidepresíva, ale aj bežné analgetiká.
  5. Zápalové ochorenia čriev, pri ktorých histamín tvoria črevné baktérie.

 

HIT sa môže časom meniť, takže osoba s intoleranciou prežíva lepšie a horšie obdobia, čo sa príznakov týka. Koncentrácia enzýmu DAO totiž v tele kolíše a okrem potravín alebo liekov ju pravdepodobne ovplyvňuje aj stres, fyzická aktivita alebo napríklad hormonálne zmeny. Či je HIT vrodené ochorenie, alebo je vyvolané týmito rôznymi príčinami, lekári zatiaľ nedokážu presne určiť. Zdá sa, že je častejšia u žien a detí.

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA – TESTY

Rovnako neistá je stále aj správna diagnostika. Napríklad základné testy vykonávané v alergiologických ambulanciách často neprinášajú správny výsledok, podrobnejšie testy, ktoré sa zvyčajne vykonávajú na gastroenterológii, bývajú presnejšie, najistejšie je však pre mnohých pacientov stále pozorovanie reakcií na jednotlivé potraviny. Každý histaminik totiž často reaguje na iné potraviny. Testy u lekárov sú však veľmi dôležité, pretože často odhalia aj ďalšie potravinové alergie alebo intolerancie, ktoré sú s HIT zvyčajne spojené.


hit svědění kůže

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA – PRÍZNAKY:

Už vyššie som histamín nazvala biologickým jedom, a to preto, že sa ako jed skutočne správa. Dokáže ovplyvniť naše fyzické telo aj našu psychiku. Spektrum prejavov zvýšenej hladiny histamínu v tele je naozaj veľmi široké a ak bojujete s HIT, môžu vás trápiť všetky alebo len niektoré z týchto prejavov.

NAJČASTEJŠIE SA HIT PREJAVUJE V TÝCHTO OBLASTIACH:

  1. Tráviace ťažkosti – bolesti brucha, nafukovanie, kŕče, pálenie záhy, hnačka, grganie, vracanie, nepríjemné pocity a zvuky v bruchu, nechutenstvo.
  2. Bolesti hlavy a migrény.
  3. Kožné prejavy – žihľavka, vyrážky, ekzém, začervenanie pokožky, svrbenie napríklad lýtok (na pohľad koža vyzerá normálne).
  4. Závraty.
  5. Poruchy srdcovej činnosti – arytmia, búšenie srdca, zmeny krvného tlaku.
  6. Potenie.
  7. Klasické alergické ťažkosti – opuchy slizníc, nádcha, slzenie očí, dýchavičnosť, astma.
  8. Psychika – záchvaty úzkosti, fóbie, zmeny správania.
  9. Poruchy spánku.
  10. Zimomravosť.
  11. Poruchy menštruačného cyklu.

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA U DETÍ

Prejavy histamínovej intolerancie sa môžu objaviť už u najmenších detí, v niektorých prípadoch ju lekári diagnostikujú už v prvom roku života. Najmä ak dieťa prudko reaguje na ovocie v príkrmoch. Veľmi často sa spája s ďalšími potravinovými alergiami, najčastejšie s tzv. ABKM, teda alergiou na bielkovinu kravského mlieka, ale vyskytuje sa aj samostatne. U detí sa prejavuje rovnako ako u dospelých. Typicky teda žihľavkou a často výrazne červenými škvrnami, svrbením, hnačkou a bolesťami bruška, chronickou nádchou a celkovým nepokojom.

LIEČBA HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCIE

Liek ako taký na histamínovú intoleranciu neexistuje, základom „liečby“ je preto dodržiavanie diéty, pri ktorej sa človek vyhýba všetkým potravinám, ktoré obsahujú väčšie množstvo histamínu, a konzumuje zásadne čerstvé potraviny, ktoré majú menej histamínu ako potraviny konzervované a inak dlhodobo uchovávané. Približne 30 % ľudí s histamínovou intoleranciou pomáha aj dodávanie enzýmu DAO do tela, ale drahé lieky s týmto enzýmom nie sú hradené poisťovňou, histamínovú intoleranciu ako takú nijako neliečenia a musia sa užívať dlhodobo.

 hit kopřivka

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA A SCHÜSSLEROVE SOLI

Schüsslerove soli (Biominerály) sú prírodným prostriedkom bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov, ktorý môže pozitívne ovplyvniť histamínovú intoleranciu, potravinové alergie a celkovú imunitu. Práve histamínovou intoleranciou sa vo svojej knihe Bunkové soli zaoberá Žaneta Truplová Brachňáková a jej manžel Martin Trupl. Ak vás táto téma zaujíma podrobnejšie, môžete si uvedenú knihu kúpiť v našom e-shope. Nižšie som zhrnula najdôležitejšie informácie z knihy, ktoré sa týkajú použitia Schüsslerových solí pri HIT.

AKÉ SCHÜSSLEROVE SOLI ZVOLIŤ?

Zo Schüsslerových solí možno použiť hlavne Natrium Muriaticum (fialová), Magnesium phosphoricum (žltá), Calcarea Phosphorica (kráľovská modrá), Ferrum Phosphoricum (magenta), Cuprum, Zincum a prípadne aj ďalšie, pretože, ako bolo uvedené vyššie, HIT má veľmi rozmanité prejavy. Pozrime sa teda na každú z nich podrobnejšie.

Natrium Muriaticum

Natrium muriaticum je minerál, ktorý by som pri HIT nasadila vždy ako prvý, keďže svojím pôsobením ovplyvňuje ako samotný proces spracovania histamínu v tele, tak aj všetky hlavné nepriaznivé prejavy HIT. Natrium muriaticum pomáha odbúravať histamín a odvádzať ho z tela močom –  dôležitý je však dostatočný pitný režim zahrňujúci čistú vodu.

Skutočnosť, že natrium muriaticum má veľký vplyv na HIT, naznačuje aj spektrum ďalších zdravotných problémov, ktoré pozitívne ovplyvňuje. Tie totiž priamo kopírujú typické prejavy histamínovej intolerancie! Používa sa aj pri vodnatej hnačke alebo vracaní (aj vírusového pôvodu), pri gastritíde, bolestiach žalúdka a na regeneráciu žalúdočnej sliznice.

Natrium muriaticum sa používa aj pri alergickej vodnatej nádche, slzení očí, opuchoch slizníc. Rovnako tak pri bolestiach hlavy, celodennej únave, malátnosti, nárazovom potení (vrátane nočného potenia), vysokom krvnom tlaku, bolestiach kĺbov, smútku, negatívnej a depresívnej nálade, zimomravosti.

Magnesium phosphoricum

Aj magnesium (horčík) je nevyhnutným minerálom na odbúravanie histamínu z tela. Jeho nedostatkom však podľa odhadov trpí asi tretina Slovákov, pretože sa v našej vode a potrave prirodzene vyskytuje vo veľmi malom množstve. Magnézium je nevyhnutné na to, aby v tele správne fungoval enzým DAO, teda enzým, ktorý odbúrava histamín.

Horčík sa navyše z nášho tela prudko vyčerpáva v dôsledku stresu, a ako sme už spomínali, práve stres môže byť spúšťačom HIT. Je teda veľmi pravdepodobné, že medzi týmito procesmi existuje priama súvislosť. Nedostatok horčíka spôsobuje aj nadmernú činnosť tráviacej sústavy (preto máme z nervov hnačku). Dobre fungujúce črevá sú však pri HIT základom. Okrem toho má horčík pozitívny vplyv na bolesti hlavy, nespavosť, únavu, vysoký tlak, poruchy srdcového rytmu, nervozitu a ďalšie problémy, ktoré trápia histaminikov.

Cuprum

Ak vás trápi HIT, v knihe Bunkové soli sa tiež odporúča, aby ste si dali vyšetriť hladinu medi v tele a prípadne ju začali dopĺňať pomocou tkanivových solí. Meď (cuprum) je totiž priamou súčasťou enzýmu DAO, a preto je normálna hladina medi v tele nevyhnutná na správne fungovanie tohto enzýmu, aby mohol histamín dokonale odbúravať.

Meď je nevyhnutná aj na vyliečenie zápalov v hrubom čreve, ktorý je u ľudí s histamínovou intoleranciou takmer vždy prítomný.

Problematický môže byť ako nedostatok medi, tak aj jej nadbytok. Nadbytok medi v črevnej sliznici je spôsobený nedostatkom železa. Ak vám teda testy ukážu príliš vysoké množstvo medi v tele, je potrebné doplniť aj Ferrum Phosphoricum – železo.

Ferrum Phosphoricum

Železo nie je úplne prvou voľbou pri histamínovej intolerancii, ale jeho podávanie má svoje opodstatnenie. Železo sa vo všeobecnosti do tela veľmi ťažko vstrebáva, a to aj u zdravých jedincov; u ľudí s poškodenými črevami a chronickou hnačkou je situácia ešte horšia. Správna hladina železa je nevyhnutná aj pre meď, ako už bolo uvedené vyššie. Železo je dôležité aj pri akútnych a chronických zápaloch čriev, pri hojení žalúdka. Používa sa pri gastritíde, hnačkách, bolestiach hlavy alebo únavovom syndróme.

Zincum

Zinok má obrovský vplyv nielen na DAO, ale aj na minimálne 100 ďalších enzýmov v tele. Je to veľmi dôležitý minerál na celkové fungovanie imunity a celkovo sa odporúča pri alergických a astmatických prejavoch. Nedostatok zinku vedie k svrbeniu kože, chronickému zápalu čriev, hnačkám, poškodeniu sliznice žalúdka a ďalším prejavom, ktoré sú typické aj pre histamínovú intoleranciu.

Fyziologická koncentrácia zinku tlmí uvoľňovanie histamínu, ktoré je aktivované IgE protilátkami a iónmi vápnika.

Calcarea Phosphorica

Ako poslednú spomenieme túto zlúčeninu vápnika. Tá je v tele zastúpená v najväčšom množstve vôbec a ovplyvňuje tak širokú škálu procesov. Z hľadiska histamínovej intolerancie zohráva vápnik zásadnú úlohu pri spracúvaní bielkovín. Práve tie sú častým zdrojom alergií, preto sa táto Schüsslerova soľ používa hlavne pri potravinových alergiách, ako sú alergie na bielkovinu kravského mlieka, vajcia alebo sóju. Vďaka spracovaným bielkovinám sa potom tvoria enzýmy, teda aj enzým, ktorý odbúrava práve histamín.

acerola

Vitamín C

Na záver by som sa chcela v krátkosti zmieniť o pozitívnom vplyve vitamínu C, odporúčam najmä jeho prírodnú formu z plodov Aceroly, ktorá zvyčajne nespôsobuje problémy a pomáha rýchlo odbúravať histamín prostredníctvom moču. Vitamíny sa na rozdiel od minerálov vstrebávajú do tela veľmi rýchlo, takže napríklad vitamín C sa môže používať len vtedy, keď práve pociťujete príznaky HIT.

Knihy, z ktorých pochádzajú uvedené informácie:

Žaneta Truplová Brachňáková, Martin Trupl: Bunkové soli (2018)

Richard Kellenberger, Christine Kellenberger, Friedrich Kopsche: Minerální soli Dr. Schüsslera. Brána k tělesnému a duševnímu zdraví (2018)