Probiotiká GUTPRO - najčastejšie otázky

Takmer denne nám od vás chodia otázky o probiotikách GUTPRO, preto som sa rozhodla spísať odpovede na najčastejšie z nich. Pamätajte, že nie som lekár, ale vychádzam čisto z informácií od výrobcu a z našich skúseností :-)

1. Nie som si istý/á, aký typ probiotík zvoliť? Môžem dať typ Infant celej rodine? Alebo radšej Powder?

Výrobca udáva, že typ GUTPRO Infant je vhodný pre deti od narodenia do dvoch rokov. Variant GUTPRO Powder je potom určený deťom starším ako dva roky a dospelým - vďaka sypkej forme je možné každému podávať rôzne veľkú dávku. Vzápätí však výrobca dodáva, že ak sú črevá veľmi citlivé alebo ide napríklad o ekzematikov, ktorým by silná dávka probiotík mohla spôsobiť dočasné zhoršenie stavu, je lepšie začať variantom pre deti. Keďže väčšina zákazníkov kupuje probiotiká GUTPRO pri ABKM (alergia na bielkovinu kravského mlieka), histamínovej intolerancii, celiakii, atopickom ekzéme a ďalších zdravotných ťažkostiach, odporúčam naozaj začať zľahka. Sama dcére s ABKM dávam variant Infant ešte v piatich rokoch. Pokiaľ chcete zaobstarať jedny probiotiká pre celú rodinu, kde je aj malé dieťa, osobne sa prikláňam k variantu GUTPRO Infant.

2. Líši sa variant GUTPRO Infant a GUTPRO Powder len v množstve obsiahnutých baktérií?

Hoci prášky na prvý pohľad i chuťovo vyzerajú úplne identicky, ich zloženie je odlišné. Črevná mikroflóra malých detí obsahuje iné spektrum baktérií a iba časť obsahu je zhodná.

3. Budem potrebovať dávkovacie lyžičky?

Na začiatku užívania sa pre deti odporúča naozaj miniatúrna dávka (1-2 zrniečka), ktorú je možné nabrať napríklad špáradlom. Počas niekoľkých týždňov až mesiacov sa ale dávka plynule navyšuje na úroveň malej dávkovacej lyžičky (a pre dospelých strednej lyžičky). Osobne neviem, ako inak by som ich tak presne dávkovala. Lyžičky sú oveľa menšie ako čajová lyžička.

4. Ako dlho mi probiotiká vydržia?

Každý z nás má inú ideálnu dávku, ktorú by mal užívať tak, aby mu "robila dobre". Tým, že sa dávkovanie môže veľmi líšiť, líši sa aj doba, počas ktorej vydržia. Určite ich budete mať minimálne na pol roka, skôr rok užívania.

5. Nepokazia sa?

Mrazom sušené, teda lyofizované probiotiká, sú veľmi odolné a pri dobrom skladovaní vydržia aj roky. Dôležité je po otvorení ich uchovávať v chladničke, ponechať v nich vrecko proti vlhkosti, ktoré je vo vnútri a v žiadnom prípade do nich nesiahať ničím, čo i len trochu vlhkým. Občas čítam v diskusiách rady o naberaní navlhčeným špáradlom - toto je veľmi zlé. Akonáhle sa do nich dostane vlhkosť, začnú rýchlo tvrdnúť. Môžete ich potom síce zoškrabovať a užívať, ale skracuje sa tak doba ich použiteľnosti. Baktérie sa vlhkom aktivujú a je potrebné ich do roka naozaj spotrebovať. Sypké probiotiká môžu v nezmenenom stave vydržať aj roky.

Dátum minimálnej trvanlivosti uvedený na obale v tomto prípade znamená dátum, do ktorého výrobca deklaruje, že je v probiotikách obsah aktívnych baktérií minimálne v takom množstve, ako uvádza na obale.

6. Čo keď cestujem?

Odsypte si potrebné množstvo do inej suchej fľaštičky a vezmite si probiotiká kamkoľvek so sebou. Aj keď ich nebudete mať v chladničke, mali by podľa testov výrobcu vydržať aj tri týždne "v batohu" na cestách.

7. Počul/a som, že probiotiká musia byť v chladničke. Ako mi ich teda dopravíte?

Na Facebooku v diskusných skupinách sa v tejto veci šíri množstvo nepravdivých informácií. Kým sú probiotiká vákuovo uzavreté od výrobcu, môžu byť skladované pri izbovej teplote. Vďaka metóde ich spracovania mrazom sú veľmi termostabilné a dobre zvládnu aj výkyvy teplôt vrátane krátkodobého vystavenie veľmi vysokým teplotám v dodávke, čo bolo dokázané v USA, kde probiotiká po cestách laboratórne testovali.

My, samozrejme, robíme maximum pre čo najšetrnejšie uchovanie. K nám ich nechávame zasielať letecky, skladujeme ich v chladničke    a kuriérovi ich odovzdávame až v popoludňajších hodinách. Na jar a v lete ich posielame s namrazenou gélovou vložkou a máme od vás informácie, že aj v najväčšom teple prišli chladné. Výrobca však uvádza, že aj keby prišli úplne teplé, nič sa nedeje a krátkodobé zahriatie ich neohrozí. Dôležité je až dlhodobé skladovanie v chladničke po ich otvorení. Aj keď sa váš balíček oneskorí alebo objednávate na Slovensko, nemusíte mať teda obavy.

8. Sú tieto probiotiká vhodné pri ABKM či inej alergii?

Áno! GUTPRO sú probiotiká bez obsahu mlieka a mliečnych zložiek, nie sú pestované na živočíšnom médiu a sú úplne vhodné nielen pri ABKM, ale zo skúseností zákazníkov viem, že ich užívajú tiež pri GAPS, histamínovej intolerancii, celiakii a ďalších alergiách. Sama mám obe deti s ABKM a tieto probiotiká výborne znášajú. Tieto probiotiká neobsahujú skutočne nič iné ako mrazom sušené baktérie, teda v nich nie sú nosné oleje, alergény, farbivá či iné látky, ktoré by mohli spôsobovať ťažkosti.

9. Ako určím svoju ideálnu dávku?

Probiotiká sú zákerné v tom, že každý máme inú dávku užívaných baktérií, po ktorej sa cítime dobre. Často si nie ste istí, či ich nedávate málo alebo veľa. Verte, ak dávku hoci len raz preženiete, zvyčajne to spoznáte. Zrejme budete mať po vyššej porcii baktérií pár hodín hnačku, bolesti brucha, môže vás bolieť hlava alebo sa budete viac potiť, či budete unavení. Môžete mať pocit, akoby vám mala začať nejaká viróza. U ekzematikov či pri kvasinkovej infekcie môže dôjsť k dočasnému zhoršeniu stavu. U bábätka je pri vysokej dávke typická práve hnačka, nafúknuté bruško a plačlivosť.

Ak sa stane, že tieto prejavy máte vy alebo vaše dieťa aj pri úplne minimálnej dávke, ktorú nie je možné znížiť, odporúčaním výrobcu je začať s užívaním každý druhý alebo každý tretí deň. Probiotiká všeobecne nie je potrebné užívať denne, vždy záleží na konkrétnych potrebách.