Kolagén v tehotenstve

V poslednej dobe sa veľmi často stretávame s otázkou, či je možné užívať kolagén aj počas tehotenstva, prípadne počas dojčenia.

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Jednoznačne hovoríme ÁNO!

Poďme si teraz povedať, čo kolagén vlastne je, prečo je možné ho v tehotenstve užívať a aké benefity má jeho zaradenie do stravy práve v tehotenstve ... Podľa nás je totiž jeho užívanie dokonca viac než vhodné, ale o tom až neskôr.

ČO JE KOLAGÉN?
Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá patrí medzi základné stavebné prvky našich tkanív. Laicky povedané, kolagén nájdeme vo svaloch, koži, šľachách, orgánoch, kostiach, kĺboch, zuboch alebo vo vlasoch. V našom tele sa stará o štruktúru a predovšetkým o pružnosť nášho tela a jeho jednotlivých častí. Ide teda o úplne prírodné zložku, ktorá sa vyskytuje nielen v našom tele, ale aj v tele ostatných živočíchov, z ktorých sú potom práve vyrábané kolagénové doplnky stravy.

PREČO UŽÍVAŤ KOLAGÉN V TEHOTENSTVE?
Ak ste tehotná, vaše telo práve prechádza veľmi náročným procesom, veď musí vytvoriť celého nového človeka! A k dispozícii má len to, čo si z vášho tela vezme. Pre kostru, chrupavky, kožu a všetky tkanivá bábätka je kolagén, samozrejme, potrebný, a to vo veľkom množstve. Lenže! Dosť dôležitá informácia je, že kolagén sa s vekom prestáva v našom tele tvoriť. Už po 25. roku života sa tvorba kolagénu spomaľuje a po štyridsiatke sa netvorí takmer vôbec. Vzhľadom na súčasný trendu odkladania prvého bábätka do veku okolo tridsiatky a niekedy aj štyridsiatky, sa tak dostávame do situácie, kedy sa v matkinom tele tvorí kolagénu čoraz menej až takmer vôbec, pritom ho práve v tejto životnej etape tak veľmi potrebuje, a to nielen pre svoje bábätko.

AKÉ SÚ VÝHODY PRE TEHOTNÉ?
Ako už bolo spomenuté, kolagén veľmi dobre účinkuje na pleť, podporuje jej pružnosť, veď tvorí 70 % všetkých bielkovín kože. Je preto dôležitý ako prevencia vzniku strií, pôsobí však aj proti celulitíde. Kolagén tiež zaisťuje pružnosť vnútorných tkanív a podporuje rozťahovanie maternice. To môže byť dôležité, predovšetkým, ak predchádzajúce tehotenstvo bolo ukončené cisárskym rezom a na maternici je už jazva. Rovnako tak, samozrejme, podporuje aj pružnosť jazvy na samotnom brušku.

Kolagén má tiež pozitívny vplyv na kĺby, ktoré zvýšenou váhou, predovšetkým na konci tehotenstva, často trpia. A v neposlednom rade zaisťuje pružnosť žiliek a ciev, ktoré sú zväčšeným objemom krvi v tehotenstve tiež nadmerne zaťažené. Okrem kolagénu je vhodné užívať vápnik v zlúčenine s fluórom, tzv. Calcarea fluorica - táto zlúčenina vápnika je veľmi dôležitá pre pružnosť kože a maternice, a je tak vhodné dopĺňať ju spolu s kolagénom.

KOLAGÉN PRI DOJČENÍ
Bruško a maternica mamičky deväť mesiacov rástli a teraz je ten čas, aby sa zase stiahli - ideálne do pôvodnej veľkosti. Kolagén, samozrejme, podporuje pružnosť tkanív nielen v čase, keď rastú, ale aj v dobe, keď sa snažíme, aby sa vrátili späť. Rovnako tak dojčiace bábätko si "berie všetko z vás" a kolagén k svojmu rýchlemu rastu jednoducho potrebuje.

Keďže sú všetky kolagény z našej ponuky 100 % prírodné a bez pridaných látok, je možné hovädzí kolagén Great Lakes alebo rybí Collalloc užívať v tehotenstve a pri dojčení bez obmedzenia. Alergické reakcie na kolagén sú výnimočné. Ak bežne konzumujete hovädzie mäso či ryby a vášmu bábätku to nerobí problémy, nebude mu robiť problém ani kolagén v tejto čistej forme.

ZÁVER
Čistý kolagén môžeme s čistým svedomím všetkým mamičkám naozaj odporučiť. 100 % kolagén bez chemických pridaných látok má v období tehotenstva nesporné výhody:

- prevencia strií a celulitídy,
- podpora zaťažených kĺbov,
- podpora rozťahovania maternice,
- podpora zaťaženého cievneho systému,
- zdravšie zuby a kosti.