GUTPRO probiotiká - naše skúsenosti

Najčastejšie sa nás pýtate na produkty Probiotiká GUTPRO Powder a GUTPRO Infant, veľmi často sa tiež pýtate na naše recenzie a osobnú skúsenosť. Niet sa čomu čudovať, obzvlášť na Facebooku je obrovské množstvo najrôznejších diskusií a odporúčaní, v ktorých nie je ľahké sa zorientovať. Probiotiká navyše často vyberáte pre bábätko s vážnymi ťažkosťami, a tak je pochopiteľné, že si nie ste istí a nechcete tomu vášmu drobčekovi uškodiť. A v neposlednom rade ich cena je dosť vysoká, pretože sú dostupné iba vo veľkom balení. V tomto článku by som vám teda rada priblížila osobné skúsenosti mojej rodiny s týmito probiotikami. Pevne verím, že vám tieto informácie budú nápomocné pri rozhodovaní, či probiotiká zaobstarať alebo nie.

Osobná skúsenosť je to, čím celý ich predaj začal. Probiotiká GUTPRO pre deti, a vlastne aj verziu pre dospelých, som totiž najprv kúpila práve pre seba a svoje deti a až neskôr prišiel nápad osloviť výrobcu a zaistiť ich tiež pre našich zákazníkov. Mám dve deti, v čase, keď tento text píšem, má dcéra päť rokov a syn takmer rok a pol. Obe moje deti majú bohužiaľ ABKM, teda alergiu na kravskú bielkovinu, syn k tomu neznesie ani lepok.

Začneme dcérkou. Keď sa narodila, tak sme si naozaj užili. Mala obrovské koliky, hnačky, hlieny v stolici a postupne aj celotelový ekzém. K tomu navyše v jednom kuse plakala a takmer nespala. To, že jej vadí bielkovina kravského mlieka, som vďaka skúsenému pediatrovi zistila už v jej 3 týždňoch, bohužiaľ, vysadenie všetkých potravín s obsahom mliečnych zložiek prinieslo len malé zlepšenie. Z ekzému sme sa nakoniec dostali pomocou tkanivových solí a homeopatie. ABKM (alergia na bielkovinu kravského mlieka), bohužiaľ, pretrvala, a nielen to. Dcéra mala črevá stále veľmi citlivé, stačilo, aby mala v strave viac celozrnných produktov alebo zeleniny a hneď jej to dráždilo čreva, a to aj v štyroch rokoch. Za tie roky som na odporúčanie lekárky vyskúšala rôzne detské probiotiká (a nie lacné). Buď sa po nich nestalo nič, alebo ju, naopak, preháňali. Takže sa priznám, že ani do týchto som nevkladali veľké nádeje, ale vzhľadom na ich recenzie mi to nedalo a probiotiká som kúpila. Hoci mala dcéra už 4 roky, dávala som jej a stále aj dávam typ Infant, a to spočiatku naozaj na špičku najmenšej dávkovacej lyžičky a ani nie každý deň. Už po 3 týždňoch užívania prestala hnačkovitá stolica po celozrnnom jedle a po potravinách s väčším podielom vlákniny, ktorá bola do tej doby veľmi častá! Je to približne rok a za ten rok naozaj znesie takmer akékoľvek jedlo bez bolestí bruška. K tomu sme navyše začali vlani v lete opatrne dávať maslo (má malý podiel alergénnych bielkovín) a dcéra ho bez akýchkoľvek ťažkostí pravidelne konzumuje. Na tieto probiotiká teda ja osobne nedám dopustiť.

V rovnakej dobe ako dcére som začala probiotiká podávať aj synovi, v tom čase asi polročnému. Aj ten sa narodil s ekzémom, k tomu v jednom kuse "ublinkával", postupne sa pridali hrozné hnačky, koliky... Po skúsenostiach s dcérou som okamžite vysadila mliečne jedlá a grckanie zrazu prestalo, ostatné ťažkosti, bohužiaľ, nie. Situácia bola čím ďalej horšie, až som nechala vo svojom jedálničku (syn je dojčený) len pár potravín a k tomu nasadila probiotiká. Nemôžem s presnosťou povedať, čo z toho zabralo viac, ale aj u neho nastalo počas 3 týždňov veľké zlepšenie, hnačka ustala a ubúdalo hlienu v stolici, ekzém mizol. Postupne som zaraďovala nové potraviny. Aktuálny stav je taký, že synovi stále vadí ABKM a lepok, probiotiká stále užíva. Podľa doktorky je šanca, že sa s tým jeho imunita pobije a z alergie "vyrastie".

No a nakoniec moja skúsenosť s probiotikami GUTPRO Powder. Som ten typ, čo by rád všetko hneď vyskúšal a keď už, tak poriadne... Skrátka, dala som si hneď prvý deň polovicu, možno aj viac, malej lyžičky :-) No a druhý deň som strávila na WC, celá som sa ešte tri dni potila, bola som unavená a pobolievala ma hlava. A trochu viac mi vyskočil ekzém, ktorý sa mi z času na čas robí a kvôli ktorému som ich primárne chcela. Proste, mala som typické prejavy tzv. Die off, čo je stav, kedy zdravé baktérie zabíjajú nezdravé kvasinky v našich črevách a ich odpadové látky spôsobia tieto nepríjemné detoxikačné prejavy. Nakoniec som teda nejakú dobu užívala s deťmi ich detskú verziu Infant a až neskôr, a veľmi opatrne a s rešpektom som nasadila klasickú verziu pre dospelých. Ekzém sa mi postupne stratil a zlepšilo sa mi aj trávenie, s ktorým som mala od tehotenstva ťažkosti.

Všetky vás ale skutočne nabádam, dávkujte naozaj postupne, pomaličky a osobne jednoznačne neodporúčam snahu ušetriť a kúpiť celej rodine GUTPRO Powder (vrátane detí), pretože sú naozaj silné. To by som radšej kúpila pre celú rodinu verziu Infant. V minulosti som užívala rôzne probiotiká a nemala som nikdy žiadne nežiaduce účinky, vlastne som ani nespozorovala nič pozitívne. Ale tieto sú skutočne silné a je dôležité vychytať ideálne dávku, ktorá nespôsobuje silnú detoxikáciu a zároveň podporí našu imunitu a črevá.