ARÓMATERAPIA POMÔŽE ZAHNAŤ STRES AJ BOLESTI HLAVY

Bolesť hlavy občas potrápi asi každého z nás, a keď ste našli tento článok, je dosť pravdepodobné, že s ňou práve teraz bojujete buď vy, alebo vaše dieťa. Hneď na začiatku treba povedať, že bolesť hlavy môže mať množstvo príčin, rovnako tak môže mať rôzne prejavy a aj rôzne vhodné riešenia. Bolesť hlavy môže byť spôsobená relatívne banálnymi vecami, ako je nedostatok spánku, nedostatok tekutín alebo príliš veľa alkoholu. Bolesti hlavy sú často spôsobené aj stresom, sústredením a napätím. Vážnejšou, ale stále riešiteľnou možnosťou, je bolesť hlavy spôsobená zablokovanou krčnou chrbticou, ktorá sa zvyčajne prejavuje ako tzv. tenzná bolesť hlavy, pri ktorej pociťujete tlak najmä po obvode lebky. Aj pri tomto variante často zohráva úlohu práve stres, ale aj práca pri počítači v nepohodlnej polohe alebo zdvíhanie ramien. Prípadne môže byť bolesť hlavy spôsobená zhoršeným zrakom. V neposlednom rade môže mať bolesť hlavy vážnejšie neurologické príčiny, keď postihnutý trpí migrénami, alebo je bolesť súčasťou iného ochorenia.

 aromaterapie

ARÓMATERAPIA NA STRES AJ BOLESTI

Bez ohľadu na príčinu bolesti hlavy, arómaterapia je prírodnou a bezpečnou metódou, pomocou ktorej môžete zmierniť ako bolesť hlavy, tak aj vnímanie stresu, nervozitu a napätie, ktoré často vedú k bolestiam hlavy. Esenciálne oleje dokážu upokojiť nervový systém, znížiť tlak a zlepšiť spánok. Ak používate vhodné aróma oleje na masáž hlavy a krku, pomôžu vám znížiť zvýšené svalové napätie, ktoré je najčastejším zdrojom bolesti hlavy.

AKÉ VONNÉ ESENCIE POUŽÍVAŤ?

Hoci pri každom aromatickom oleji nájdete popis, na aké zdravotné problémy alebo psychické stavy je vhodný, treba povedať, že vnímanie vôní je do istej miery individuálna záležitosť, a to, čo je pre niekoho príjemné, môže byť pre iného neznesiteľné. Rovnako tak niekto preferuje čisté vonné oleje a niekto má radšej zmesi viacerých olejov a plnšie vône. Napriek tomu môžeme povedať, že niektoré účinky vonných olejov sú dokonca vedecky preukázané. Nižšie si podrobne popíšeme tie, ktoré sa najčastejšie používajú pri bolestiach hlavy a strese.

  • Levanduľa

Éterický olej z levandule je vynikajúcim pomocníkom na uvoľnenie tela a mysle. Je vhodný na inhaláciu a masáž, pri ktorej dokáže znížiť svalový tonus. Pri inhalácii upokojuje, zmierňuje stres a napätie, zlepšuje spánok, znižuje tlak. Pozitívny účinok levandule na vnímanie bolesti hlavy pri migrénach potvrdzujú aj výskumy, ktoré v posledných rokoch uskutočnili neurológovia v USA. Použitie levanduľového oleja je vhodné aj u detí a môžete ho aplikovať aj priamo na kožu.

Ak preferujete jemné bylinkové vône, môžete proti bolestiam hlavy vyskúšať aj harmanček, majorán alebo medovku.

LEVANDULOVÝ OLEJ

  • Kadidlo

Olej z kadidla nie je až taký rozšírený, pravdepodobne aj pre vyššiu cenu, pritom jeho účinky sú naozaj silné. Príjemná vôňa navodzuje pocit pokoja, bezpečia, istoty. Prináša a podporuje pocit radosti a uvoľnenia. Kadidlo sa používa pri meditáciách, náboženských a šamanských obradoch, používajú ho kňazi v kostoloch. Prebúdza v nás spiritualitu a prepojenie s vesmírom.

V oblasti fyzických ťažkostí sa používa predovšetkým pri bolestiach hlavy a krčnej chrbtice. Pomôže aj pri uvoľnení dýchacích ciest a podpore trávenia.

V našom e-shope nájdete iba 100 % éterický olej z kadidlovníka, ktorý pochádza priamo zo Somálska.

  • Citrusové vône

Citrusové vône sa vo všeobecnosti používajú najmä na zmiernenie stresu a úzkosti a na navodenie dobrej nálady. Dokážu nás rozveseliť, povzbudiť a dodať nám energiu. Vďaka tomu sú obzvlášť užitočné v čase stresu spojeného s vysokým výkonom, keď potrebujeme dobiť energiu pri učení sa na skúšky alebo keď sme vystavení veľkému pracovnému vypätiu. Citrónový éterický olej pomáha aj pri bolestiach hlavy, najmä tých, ktoré súvisia so zaneseným lymfatickým systémom. Pomáha ho detoxikovať, podporuje boj proti celulitíde, opuchom a zlepšuje trávenie. Jemné citrusové vône sú vhodné aj pre malé deti.

Arómaterapeutické účinky eukalyptu oceníte najmä v čase viróz, keď tento olej dokáže prečistiť dýchacie cesty a dutiny a zbaviť nás tak bolesti hlavy spôsobenej preťažením. Taktiež pomáha zmierniť svalové napätie, a preto sa hodí na uvoľnenie stuhnutých svalov krčnej chrbtice, ktorá je najčastejším zdrojom bolesti. Pri migrénach a tenzných bolestiach hlavy odporúčame vyskúšať túto sviežu vôňu s určitou opatrnosťou, pretože jej znášanlivosť sa líši. Niekoho povzbudí, osvieži, je mu príjemná, pre iného môže byť príliš silná.

aromalampa

ARÓMATERAPIA V PRAXI

Už viete, akú vôňu si vybrať, ale stále neviete, ako ju použiť? V našej ponuke nájdete vonné oleje, vonné vosky – na ich použitie si však musíte zaobstarať keramickú arómalampu, a aj izbové spreje. Osobne preferujem vonné oleje s čistým zložením a rôznymi možnosťami použitia. Ak si nie ste istí, či sa vám vôňa bude vyhovovať, určite si ju nekvapkajte na telo ani ju nerozprašujte po celej miestnosti, ale nakvapkajte ju na papierovú vreckovku, ktorú môžete vyhodiť, a ak zistíte, že je vám príjemná, môžete s ňou pracovať ďalej.

Najlepším spôsobom, ako použiť olej v priestore, je buď keramická lampa, do ktorej dáte čajovú sviečku a do nádoby nad ňou nalejete vodu s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja, alebo môžete použiť elektrický difuzér, ktorý nevyžaduje sviečku, vďaka čomu je bezpečnejší, ak máte napríklad mačku. Na cestách, mimo domova alebo len z ohľaduplnosti k rodine môžete používať rôzne menšie difuzéry, či už špeciálny difuzér do auta, alebo náhrdelník na krk. Tie fungujú tak, že v sebe majú plstený vankúšik, na ktorý nakvapkáte olej.

V neposlednom rade môžete použiť roll-on balenie, ktoré obsahuje už namiešané zmesi olejov. Toto balenie je malé, je preto ideálne do kabelky alebo vrecka. Diskrétne ho použijete v práci, škole, skrátka kdekoľvek. Stačí ho naniesť na zápästia a za uši. Počítajte však s tým, že na rozdiel od izbových vôní sú tieto zmesi viac riedené, aby mohli byť použité priamo na kožu, takže je ich spotreba vyššia.