Bachove esencie na mieru alebo rescue - ktoré zvoliť?

V dnešnom článku sa podrobnejšie pozrieme na to, ako fungujú Bachove esencie.

Kedy je lepšie zvoliť Bachove esencie na mieru? A aký je rozdiel medzi nimi a klasickými krízovými esenciami (rescue), ktoré ponúkame v našom e-shope?

Ide o vopred namiešanú zmes Bachových esencií, čo sú esencie z rastlín. Sú čisto prírodné. Sú určené na riešenie rôznych psychicky náročných a stresových situácií. Majú pomerne široké spektrum využitia. Krízová esencia je potom ich zmesou, ktorá je už pripravená na nejaké šokujúce, náročné a neočakávané udalosti. Je to zmes, ktorú určite každému odporúčam mať v kabelke alebo vo vrecku. Môžete ju vlastne mať hneď pri sebe a využiť ju.

 

  • Zatiaľ čo esencie na mieru sú trochu iné.

Bachových esencií je 38. Sú určené na rôzne stavy. Existujú esencie, ktoré sú práve klasicky určené na rôzne strachy, šoky, úzkosti a fóbie. Veľa ľudí nevie, že existujú Bachove esencie pre tých, ktorí sú nerozhodní, závistliví alebo žiarliví. Existujú Bachove esencie pre ľudí, ktorí sa veľmi ľutujú a tiež Bachove esencie pre tých z nás, ktorí sú od niekoho nezdravo závislí. Mala som napríklad klientky z radov týraných žien, ktoré boli nezdravo závislé od svojho partnera. Rozsah použitia je obrovský. Podstatou je, že každá z týchto 38 esencií je určená na niečo iné.

V krízovej zmesi sú esencie namiešané výhradne pre prípad nejakej traumy. Ideálne sú tak napríklad v prípade, že ste svedkom dopravnej nehody, dozviete sa zlú správu, stane sa vám nejaký trapas, šéf je na vás nepríjemný a vy sa z toho zrútite, vaše dieťa spadne z bicykla a je z toho v šoku. To sú presne tie situácie, keď je vhodné použiť krízovú esenciu. Takmer vo všetkých ostatných situáciách je vhodné namiešať esenciu na mieru. Na to sa ma veľmi často pýtate. Respektíve, mnohí z vás si chcú kúpiť krízové esencie, ale ak mi popíšete, na čo ich chcete použiť, takmer určite vám na to odpoviem: „Namiešajme ich na mieru“.

Vysvetlím to na nejakom konkrétnom prípade, aby ste si to vedeli predstaviť a pochopili, že ak máme nejaký čas a ak vieme, že nás čaká niečo ťažké alebo máme dlhodobý psychický problém, necítime sa v niečom dobre, je vždy lepšie zvoliť esencie na mieru. Krízové esencie totiž naozaj vnímam ako takú prvú pomoc. Nemôžete mať v kabelke obrovskú škatuľu plnú esencií a miešať si ich podľa situácie. Takže tam máte tú malú fľaštičku s krízovými esenciami, ktorú použijete v prípade krízy, aby nevznikol nejaký blok, strach, fóbia z ťažkej situácie.

Ak však už vieme, s čím pracujeme, nič neočakávané sa nám nedeje, neexistuje žiadny aktuálny stres, ktorý vás postretol, jednoducho máme čas namiešať esencie na mieru, tak tento postup vždy odporúčam.

Krásnym príkladom je prípad, ktorý som riešila tento týždeň a na ktorom si to môžeme pekne ukázať. Išlo o malého asi 5-ročného chlapca, napísala mi jeho maminka. Bola s ním u zubára. Chlapček mal boľavý zub a nakoniec mu ho vyvŕtali. Bolelo to, tak ho následne vytrhli. Dieťa zažilo veľký stres. Aj potom ho to ešte stále bolelo. Teraz sa bojí ísť aj na preventívnu prehliadku a bežné ošetrenie. Dokonca aj maminka je z toho vydesená. Už dopredu vie, že bude problém dostať dieťa do ordinácie. Je tam strach zo zubára a ošetrenia. Pýtala sa na krízové esencie a ja som jej odporučila esencie na mieru. Ak by však mala krízové esencie pri sebe počas prvého ošetrenia u zubára, tak v momente, keď sa zubár rozhodol vŕtať alebo trhať a dieťa bolo vystrašené, je to ideálna situácia na podanie krízových esencií. Je to niečo nečakané. Išli sme tam napríklad len na prevenciu a namiesto toho sa trhá. Dieťa je otrasené. Takúto bolesť nečakalo. Také malé dieťa ju možno ani nepozná. Vtedy je ideálne podať práve krízovú esenciu na bolesť a šok. Aby nevznikol dlhodobý strach zo zubára alebo blok v mysli. Bohužiaľ, tá maminka krízovú esenciu nemala a teraz už rieši ďalšie ošetrenie. Dieťa sa bojí ísť znovu k zubárovi. Tentoraz k zubárovi, ale podľa mojich skúseností sa nielen deti, ale aj dospelí potom boja ísť k akémukoľvek lekárovi. U niektorých vznikne strach z uzavretých priestorov. Zo situácií, z ktorých niet úniku, tak ako vtedy zo zubárskeho kresla. Rozvíjajú sa z toho ďalšie a ďalšie fóbie, úzkosti a strachy.

To všetko je podľa mojich skúseností potrebné riešiť esenciami na mieru. Kde práve použijeme esencie, ktorými sa zvláda nejaký konkrétny strach, možno dokonca aj abstraktný strach. To sú už esencie, ktoré nie sú v krízovej zmesi obsiahnuté. Používame napríklad aj esencie na podporu sebavedomia. To sa v tejto situácii určite hodí. Zmiešame 5 – 6 rôznych esencií a niektoré budú rovnaké ako v krízovej zmesi. Určite by som tam použila jednu alebo dve rovnaké, pretože napríklad esencia Star of Betlehem sa používa na zvládnutie nejakej náročnej situácie, keď sa stane niečo neočakávané. Niečo, čo nás šokuje. Čo môže byť to, že ošetrenie sa zmenilo na trhanie zubov a dieťa je otrasené. Ideálne by bolo túto esenciu podať hneď po zákroku, ale má to zmysel aj s odstupom času na zvládnutie šoku, ktorý nastal. Tam je napríklad esencia, ktorá bude rovnaká. Niektoré esencie sa budú líšiť, pretože v krízovej zmesi je esencia, ktorá sa používa napríklad pri rôznych mdlobách. Čo v tej chvíli môže byť. Ak sa dieťa dlhodobo bojí zubára alebo lekárov, vtedy už pravdepodobne do mdlôb neupadá. Samozrejme, ak by zo stresu omdlievalo, môžeme ju použiť. Záleží na tom, ako konkrétny človek zareaguje. Je potrebné zhodnotiť to a podľa toho vyberať. Každý bude reagovať inak.  

Takto je to so všetkým. Napríklad, ak mi napíšete, že máte strach z pôrodu. To je ďalšia typická situácia. Bojíte sa pôrodu a chcete si zaobstarať krízové esencie. Ak žiadne užívať nebudete a pri pôrode budete vystresované alebo najmä po pôrode budete mať nejaký zlý zážitok, tak hneď potom použite krízové esencie. Niekto vám ich rýchlo prinesie do nemocnice. To je ideálne. ALE! Ak už vopred viete, že máte z pôrodu veľký strach. Ak máte nejaké utkvelé predstavy o pôrode, ktoré vás desia. Keď sa vám každý večer pri zaspávaní hlavou preháňa, čo všetko zlé sa môže stať. Už teraz máte konkrétny strach o dieťa, o seba alebo máte traumu z predchádzajúceho pôrodu. To všetko sú situácie, v ktorých sa mne osobne vyplatilo vybrať si esencie na mieru presne podľa toho, ako to cítite. Vždy je to lepšie. Bude to fungovať lepšie, ako keby ste použili univerzálnu zmes. Každý z nás je jedinečný. Každý reaguje na rovnakú situáciu inak. Keď sa stane niečo zlé, niektorí ľudia sa cítia vinní za to, čo neurobili. Niekto iný sa bude hnevať na ostatných, že oni niečo neurobili. Ďalší bude situáciu popierať a tváriť sa, že sa vôbec nestala. A iný bude závidieť. Prečo sa mi to stalo. Ako to, že nie im. Čím si to oni zaslúžili, že sa im tak darí a mne sa stalo niečo zlé. Naozaj, každý sa na tú istú vec pozeráme inak. Pre každého je ťažká nejakým iným spôsobom.

Preto máme k dispozícii tých 38 esencií. Môžeme ich ľubovoľne kombinovať a namiešať zmes Bachových esencií tak, aby mala pre vás čo najväčší efekt. V neposlednom rade vás miešanie vyjde dokonca ešte lacnejšie, pretože miešame väčšie balenia. Namiešavanie prebieha na základe e-mailovej komunikácie, v ktorej napíšete, čo potrebujete riešiť alebo ako sa cítite.