Tkanivové soli na zuby - aké minerály vybrať?

S vysokou kazivosťou, drobením zubov, zápalmi alebo napríklad fliačkami na zuboch bojuje obrovské množstvo ľudí. Často mi píšu mamičky už maličkých batoliat, že ich deti majú prvé kazy alebo sa im zúbky drobia. Ak sa už raz zuby pokazia, bohužiaľ, nepomôže nikto iný, ako zubár. Ak je pre vás toto ošetrenie psychicky vyčerpávajúce, určite môžem z vlastných skúseností odporučiť Bachove krízové ​​esencie - najlepšie podávať dieťaťu aj mamičke :-) Základom, ako sa vyhnúť ďalším problémom, je samozrejme riadna starostlivosť, ale o tom teraz nechcem poúčať. Sama dobre viem, že každý máme iné genetické dispozície, inú odolnosť skloviny a príroda v tomto smere nebýva úplne spravodlivá. Aké minerály teda zvoliť?

Calcarea fluorica - zlatá - táto zlúčenina tvorí zubnú sklovinu. Odporúčam ju pri kazoch zubnej skloviny, tiež ak je slabá a tvoria sa na nej praskliny. Rovnako v prípade obnažených krčkov a citlivých zubov.

Calcarea phosphorica - kráľovská modrá - tento minerál tvorí stred zuba. Odporúča sa pri bielych aj priesvitných fliačikoch na zuboch a tiež pri rozpadávaní sa a drobení zubov. Rovnako tak je vhodné jeho doplnenie, ak sa dieťaťu stále neprerezávajú zúbky, ak rastú krivo a zle, keď je ich rast bolestivý alebo ak nie je založený trvalý chrup.

Zincum - nedostatok zinku sa okrem iného prejavuje ako biele fliačiky na zuboch (prípadne na nechtoch). U niektorých osôb sa škvrnky objavujú na zuboch iba pri oslabení imunity, napríklad pri chorobe.

Natrium phosphoricum - zelená - ak máte často kazy alebo zápaly, je vždy ideálne doplniť niektorý z predchádzajúcich minerálov plus práve túto soľ. Dáva do normálu pH nášho tela, vrátane slín a úst. Práve zlé pH a s ním často spojená prítomnosť kvasinky v ústach je častou príčinou toho, že máme narušenú zubnú sklovinu a nežiaducim kazom sa v tomto prostredí dobre darí množiť svoje baktérie. Navyše obmedzuje chuť na sladké.

U bábätiek potom v prípade bolestivého rastu zúbkov, opuchu ďasien a teplôt môžete použiť ešte Ferrum phosphoricum - Magenta. Ďasienka tiež môžete potierať Bachovými krízovými esenciami.

Všetky soli medzi sebou môžete ľubovoľne kombinovať podľa potreby!

Okrem toho môžete zdravie svojich zubov podporiť aj touto úžasnou prírodnou zubnou pastou, ktorá okrem všetkých základných minerálov obsahuje aj olej z grepových jadier a ďalšie liečebné esencie. Bez obáv ju môžete použiť aj pre malé deti, ktoré pastu prehĺtajú. Zvyčajne im nevadí ani jemná mätová chuť (ktorá s tou chemickou z bežných pást nemá veľa spoločného).

P.S. Všetky informácie vychádzajú iba zo skúseností, tkanivové soli nie sú v SR uznanou liečebnou metódou a ich použitie nenahrádza lekársku starostlivosť a stanovenie diagnózy.