Rosita

Rosita oleje z tresčej pečene sú takým unikátnym produktom, že sme sa rozhodli napísať o nich samostatný článok, a to na základe informácií, ktoré máme priamo od výrobcu. Pevne veríme, že odpovie na vaše otázky a poskytne vám vysvetlenie, prečo je ich cena taká vysoká a prečo za to, podľa nás, 100 % stoja.

OHĽADUPLNOSŤ K PRÍRODE
Začnime dôležitou informáciou, a to pôvodom týchto exkluzívnych rybích produktov. Značka Rosita sídli v Nórsku, pričom výlov divokej tresky prebieha vo vzdialených fjordoch ďaleko od ľudskej civilizácie. Ryby sú tu šetrne získavané z divokých vôd - nie z umelých veľkochovov, ako je to u väčšiny značiek rybích olejov.

Vďaka tomu, že ide o výlov z prírody, ide o ryby z čistých vôd, ktoré sa stravujú prirodzene, nie priemyselným krmivom. Práve vďaka tomu obsahujú vysoké množstvo zdraviu prospešných látok, ako vitamín D a A a omega mastné kyseliny.

Značka Rosita robí všetko pre to, aby tieto divoké kolónie rýb nijako nepoškodila. Lovia sa len v určitých obdobiach, a ak je rýb málo, rybie oleje skrátka vyrábané nie sú.

AKO SA VYRÁBA RYBÍ OLEJ ROSITA?
Na výrobu rybieho oleja sa používa starodávna metóda zrenia v drevených sudoch, akú využívali už Vikingovia. Nepoužíva sa tlak, teplo ani chemické pôsobenie. Nevyužívajú sa kovové nádoby, ktoré by podľa výrobcu mohli poškodiť cenné látky. Vďaka tomuto procesu sú zachované všetky zdraviu prospešné látky na maximum.

Na výrobu oleja sa z rýb používa iba pečeň, ktorá je najväčším zdrojom omega kyselín, vitamínov a minerálov. Každá jednotlivá pečeň je kontrolovaná a na výrobu sa používajú iba tá najvyššej kvality.

AKO CHUTÍ EXTRA PANENSKÝ RYBÍ OLEJ?
Občas sa nás pýtate, ako olej chutí alebo ako je možné, že chutí inak ako predošlý, ktorý ste si zakúpili. Začnime premenlivosťou chuti. Keďže ide o čisto prírodný produkt, kde výrobca chuť nijako neovplyvňuje, môže sa olej v jednotlivých fľaštičkách líšiť. Raz bude cítiť rybacinou viac, inokedy menej, raz môže byť olej úplne číry, inokedy zakalený. Nič z toho nie je na škodu, vždy to záleží na pečeniach použitých do konkrétneho balenia a na procese zrenia, ktorým prešli.

Rybí olej ako taký má, samozrejme, silnú rybiu chuť. Niekomu nevadí, iný ho konzumuje s trochou džúsu (odporúča sa pomarančový alebo multivitamín, ktoré chuť najlepšie utlmia). Na výsledný efekt nemá zmiešanie s džúsom žiadny vplyv.

Ak však nemáte radi ryby, určite odporúčame zakúpenie oleja v kapsulách. Keďže uchovanie rybieho oleja v kapsulách v 100 % kvalite je náročné na výrobu, cena za tresčí olej v kapsulách je vyššia.

NA TESTOVANÍ ZÁLEŽÍ
Mnoho z vás už iste narazilo na informácie, že ryby vlastne kvôli znečisteniu vôd nie sú vôbec také zdravé, ako sa všeobecne predpokladá. Bežné ryby v sebe, bohužiaľ, často obsahujú ťažké kovy, antibiotiká a ďalšie lieky. Skrátka látky, ktoré určite konzumovať nechceme. Na druhej strane potom stoja priemyselne chované ryby, ktoré nie sú prirodzene kŕmené a neobsahujú tak látky, kvôli ktorým ich chceme zaradiť do jedálnička - prirovnať sa to dá k "rychlochovom" kurčiat. Z tohto dôvodu značka Rosita používa iba ryby z prirodzeného prostredia, tak, ako sme už písali, z tých najčistejších vôd.

Súčasťou výroby je navyše neustále nezávislé testovanie v laboratóriách aj na prestížnych univerzitách. Výrobca si necháva testovať každú malú vyrábanú dávku. Tieto testy sú však opäť veľmi nákladné, čo sa, bohužiaľ, odráža na cene olejov. Z dôvodu zachovania vysokej kvality a kontroly prebieha výroba v malých objemoch, čo opäť prináša vyššie finančné nároky.

ZÁVER
Značka rybích olejov Rosita si určite nekladie za cieľ byť najväčším výrobcom rybích olejov či poskytnúť najširšiu ponuku. Naopak, sústredí sa na výrobu iba dvoch typov olejov (okrem oleja z tresčej pečene ponúka ešte olej z chiméry), ktoré doviedla k dokonalosti a poskytuje tu nekompromisnú kvalitu. Celú výrobu navyše vedie s obrovskou zodpovednosťou voči prírode a snaží sa o minimálne dopady na životné prostredie.