Jantárové korálky

Vyberáte jantárové korálky alebo len zvažujete ich nákup? Rastú vášmu bábätku zúbky a narazili ste na informáciu, že by mu práve jantár mohol pomôcť? Aby sme vám uľahčili výber, spísali sme pre vás najčastejšie otázky, ktoré nám pri výbere kladiete. 

NAČO SÚ JANTÁROVÉ KORÁLKY DOBRÉ?
Jantár, konkrétne náhrdelníky a náramky z neho, má veľmi bohatú históriu a jeho nosenie bolo obľúbené dokonca už v starovekom Grécku či Číne. V súčasnej dobe býva odporúčaný mamičkám na celom svete, keď ich bábätku začne boľavý rast zúbkov, rozhodne však nejde o nový trend, ako sme už načrtli v článku o histórii jantáru. Jantár dávali deťom proti bolesti ich pestúnky už pred stovkami rokov. Okrem zníženia bolesti sa tiež vždy odporúčal pri nádche, angíne, problémoch so štítnou žľazou, alergiách, skrátka na všetky problémy v oblasti hlavy a krku.

JE ICH NOSENIE BEZPEČNÉ A POHODLNÉ?
Hoci býva jantár často zaraďovaný medzi kamene, pravdou je, že ide o skamenenú živicu. Čo to znamená v praxi? Na rozdiel od šperkov z minerálov je extrémne ľahký - detské korálky vážia rovnako ako napríklad kocka cukru. Nechladí a veľmi rýchlo sa zahreje na teplotu tela.

Z našich skúseností môžeme povedať, že je veľmi pohodlný dokonca aj na spanie, a to aj pre ľudí, ktorí si inak retiazky a ďalšie šperky na noc vždy dávajú dole. Skúsenosť rodičov je taká, že si ich deti jantárové korálky vo väčšine prípadov vôbec nevšímajú, a to vďaka nízkej hmotnosti, príjemnej teplote a tiež vďaka tomu, že korálky dobre ležia pod krkom a nemajú tendenciu hýbať sa či posúvať. A s tým súvisí ďalší bod.

AKÉ KORÁLKY VYBRAŤ?
Snáď najčastejšou otázkou je, akú zvoliť dĺžku korálok a kam by mali dieťaťu siahať. Z našich pozorovaní môžeme povedať, že väčšina  rodičov má tendenciu vyberať korálky príliš dlhé, ktoré idú "do výstrihu". Ak však má byť nosenie bezpečné, je dôležité, aby korálky boli čo najkratšie a aby ležali hneď pod krkom (prirovnali by sme to k retiazkam typu choker). Náhrdelník samozrejme nemôže dieťa škrtiť, ale naozaj si dajte pozor, aby nebol príliš dlhý. Hrozí potom, že zaň dieťa chytí napríklad jeho kamarát pri hre. A pri najmenších deťoch hrozí, že si ich strčia až do pusinky a korálku odhryznú.

So správnym výberom súvisí tiež výber zapínania, ktoré môže byť skrutkovacie s klasickým vrutom alebo bezpečnostné, ktoré sa pri ťahu samo rozopne. Bezpečnostné je určite bezpečnejšie na nosenie, treba však počítať s tým, že keď dieťa za korálky zatiahne a spadnú mu, krehké jantárové korálky sa pádom ľahko poškodia. Ako sme už spomenuli, väčšina detí si korálky nevšíma. Na druhú stranu, ak má dieťa vhodnú dĺžku, potom je minimálne riziko, že sa za korálky niekde zachytí. Či už tak alebo tak, odporúčame ich nosenie pri malých deťoch vždy pod dohľadom dospelého.

V neposlednom rade mnoho rodičov rieši vzhľad. Čo sa týka pozitívneho účinku jantáru, býva za najsilnejší označovaný maslový (mliečny) jantár a rubínový jantár. Rozdiely sú však malé, a preto záleží predovšetkým na vašom vkuse. Čo sa týka vzhľadu jednotlivých korálok, je úplne jedno, či zvolíte okrúhle alebo tzv. prírodné chipsy. My osobne z hľadiska pohodlia preferujeme pri svojich deťoch zaguľatené tvary.

PRAVOSŤ JANTÁRU
Ako posledný bod sme si nechali pravosť jantáru. Jantárové korálky patria k produktom, ktoré bývajú falšované, čo nám potvrdili aj niektorí z našich zákazníkov, ktorí sa predtým popálili pri nákupe údajne jantárových korálok čínskeho pôvodu. Tieto falošné jantárové šperky sú, bohužiaľ, tak dobre prepracované, že pre laika nie je ľahké ich rozpoznať.

Korálky z Číny určite nemusia byť vždy z plastu. Poznáme spoločnosti, ktoré ťažia jantár napríklad na Ukrajine či v Poľsku a následne ho nechávajú spracovať v Číne, kde výroba korálok vyjde lacnejšie. My však s takýmito výrobcami nespolupracujeme.

KTO TEDA VYRÁBA NAŠE KORÁLKY?
Úplne všetky jantárové korálky pre deti i dospelých z našej ponuky sú vyrobené priamo v Litve z jantáru, ktorý tam bol vyťažený. Akékoľvek certifikácie zo strany litovských dozorných orgánov a štátnych laboratórií sú samozrejmosťou.

TO VŠAK NIE JE VŠETKO!

Všetky naše korálky sú vyrobené ručne - a tým myslíme každú jednotlivú korálku, ktorá je spracovaná z malého kúska jantáru. Vždy je ručne vyleštená a je do nej vyvŕtaná dierka - spracovávaný je tak kus po kuse, nejde o strojovú výrobu, preto je každá trochu iná a jej tvar nie je dokonale guľatý. Táto časť prebieha v dielňach. Pripravené korálky sú potom ručne navliekané na hodvábne šnúrky. Táto časť práce prebieha obvykle doma u jednotlivých pracovníčok. Väčšinu našich náhrdelníčkov totiž tvoria mamičky malých detí, ktoré vďaka tomu môžu pracovať z domu podľa svojich možností a skĺbiť tak starostlivosť o deti s prácou.