Ako sa starať o jantárové korálky?

Ak majú jantárové korálky priniesť svojmu nositeľovi maximálny pozitívny účinok, je potrebné tiež vedieť, ako sa o ne správne starať a aké zásady dodržiavať. Jantár býva v ľudovom liečiteľstve považovaný za veľmi účinný ochranný kameň, ktorý má silný vplyv na zdravie svojho nositeľa. Hlavnou úlohou jantáru (ale aj niektorých ďalších drahých kameňov) je pohlcovať negatívne energie a vibrácie. Jantár by mal tiež do seba pohlcovať bolesť, horúčku, pôsobiť virostaticky... Pri náramkoch, ktoré nie sú tak pevne na tele ako náhrdelník, sa navyše predpokladá, že pohlcujú aj negatívne energie z vášho okolia. Tak, ako jantár všetko negatívne nasáva, je pre jeho správnu funkciu potrebné ho od tohto zlého opätovne čistiť.

KEDY A AKO TEDA JANTAR OČISTIŤ?
Určite by ste mali korálky zbaviť negatívnych energií minimálne po každej prekonanej chorobe a u detí tiež po každom vyrastenom zúbku. Možnosti, ako to urobiť, sú rôzne. Tou úplne najjednoduchšou je na minútu korálky podržať pod vlažnou tečúcou vodou. Predovšetkým v Ázii je zvykom čistiť jantár položením na kus soľného kameňa (veľa z nás ho má doma ako soľnú lampu). Ďalším variantom je zahrabať korálky do misky so soľou (pokojne s obyčajnou kuchynskou) a potom ich opláchnuť. Túto možnosť však radšej nevoľte pri korálkach kombinovaných s achátom, koralom či tyrkysom. Soľ by mohla tieto korálky poškodiť.

A AKO JE TO S NABÍJANÍM?
Jantár sám o sebe energie naozaj pohlcuje, ale nedodáva. Nabíjanie jantáru teda nie je potrebné a naopak, napríklad jeho vystavenie priamemu slnečnému svetlu by malo za následok jeho vyblednutie. Nabíjať je však vhodné takmer všetky iné kryštály, preto napríklad čakrové šperky a ďalšie korálky, ktoré kombinujú jantár s inými drahými kameňmi, je vhodné pravidelne dávať na noc na mesačný svit. Pokiaľ máte doma kus ametystu či kremeňa, môžete pri nabíjaní korálky položiť na tento kameň, podporíte tak vstrebávanie pozitívnej energie. Čisto jantárové šperky však túto starostlivosť nepotrebujú.

MÔŽEM JANTÁROVÉ KORÁLKY ZDEDIŤ ALEBO POŽIČIAVAŤ?
Snáď všetka literatúra o jantárových šperkoch varuje pred dedením či požičiavaním jantáru. Obzvlášť sa neodporúča, aby mladší súrodenec dedil jantárové korálky po staršom, ktorý s nimi absolvoval rast svojich zúbkov a detské choroby či horúčky. Citlivejšie osoby po nosení zdedeného jantáru popisujú problémy s bolesťami hlavy, negatívnu náladu či problémy so spánkom.

STAROSTLIVOSŤ O STRIEBORNÉ ŠPERKY S JANTÁROM
Tieto šperky môžete jednoducho čistiť pod tečúcou vodou, prípadne ich vyleštiť handričkou s kvapkou olivového oleja. Ako už bolo povedané, nie je potrebné ich nabíjať, nevystavujte ich teda cielene priamemu slnečnému žiareniu a nenechávajte ich ani pri radiátore - vysoká teplota by mohla spôsobiť prasknutie jantáru vloženého do striebra. Mimochodom, ak vás zaujímajú predovšetkým strieborné šperky s jantárom, odporúčame prejsť na náš eshop zameraný práve na strieborné šperky s kameňmi, kde nájdete širokú ponuku.