Peľová alergia - ako na ňu vyzrieť?

Vonku ešte pred pár dňami mrzlo, a napriek tomu mi chodia denne otázky, čo urobiť, aby vás alebo vaše deti s prvým oteplením nepoložil záchvat sennej nádchy a ďalšie prejavy alergie. Pravdou je, že pri alergii je ideálne začať preventívne, teda ešte skôr, ako sa rozbehne. Viem, o čom hovorím - u mňa samotnej sa prejavila silná alergia už vo dvoch rokoch a vyskúšala som toho naozaj veľa - z klasickej medicíny aj alternatívy. Život s peľovou alergiou je naozaj náročný, jej prejavy sú koľkokrát podobné viróze, takže nielenže kýchame, pália nás oči a bolí nás hrdlo, ale niekedy máme aj zvýšenú teplotu a cítime sa neskutočne unavení. Nečudo, že začíname byť nervózni, sotva na jar vykuknú prvé lúče a teploty začnú stúpať. S postupom času sa mi však podarilo jej prejavy veľmi zmierniť. Aké sú moje tipy?

1. TKANIVOVÉ SOLI - Teraz je ideálny čas nasadiť Natrium sulphuricum, cca 4 - 5 pastiliek denne a hlavne k nej piť dostatok vody. Následne prejdeme na Natrium muriaticum, prípadne Kalium muriatikum (a pri ťažkých alergikoch pokojne obe). Je možné užívať ich celú peľovú sezónu a upravovať si dávkovanie podľa aktuálnej situácie.

2. STRAVA - Imunita sídli v črevách a je potrebné ju podporiť a zlepšiť ich stav. Najlepšie dodať im eubiotiká a probiotiká. Nemusíte ich hneď kupovať v lekárni (mimochodom, podľa testu Čiernych oviec v nich často nie je vôbec nič, pretože musia byť skladované v chladničke, a to väčšinou nie sú). Kvalitné termostabilné probiotiká nájdete v našej ponuke. Skvelá je aj kvasená zelenina, napríklad kapusta alebo šťava z nej. Na to vsádzam aj ja. Prípadne kvalitné jogurty. Ideálne je vylúčiť sladkosti a, naopak, pridať práve zeleninu, aj keď to chce pevnú vôľu. 

3. BYLINKY - Očistu tela pri užívaní koralovej soli je ideálne podporiť pitím čistiacich čajov, za mňa odporúčam sypané od bylinkára Bohumila Jukla. A po jeho dopití môžete do svojich nápojov pridávať tinktúru z púčikov čiernych ríbezlí počas celej peľovej sezóny. Oba produkty kupujem v zdravej výžive. Skúšala som ich jednu sezónu užívať samostatne, ale zlepšenie bolo len mierne. Preto spojenie tkanivových solí, byliniek a probiotík pre mňa znamenalo prvú sezónu bez klasických liekov!

Okrem toho vám môžu s alergiami efektívne pomôcť aj niektoré prístroje. Mňa sa osvedčila čistička vzduchu, inhalátor a sušička. Kombinácia čističky vzduchu a sušičky skutočne výrazne znižuje množstvo peľu, prachu a plesní v domácnosti. Pri vyberaní týchto spotrebičov odporúčam pozrieť sa na test sušičiek a celkovo prečítať recenzie, aby bol spotrebič skutočne účinný natoľko, ako my alergici potrebujeme.

Naozaj vám prajem, aby ste aj vy mali od peľovej alergie pokoj alebo aby ste ju aspoň zmiernili tak, aby bola znesiteľnejšia!